duminică, 27 aprilie 2008

Afaceri Imobiliare

1.Dupa ce in a doua jumatate a acestui an impozitul de tranzactiile imobiliare s-a incadrat (partial) in regula de impozit de 16% din profit, se pare ca de la 1 ianuarie 2007 regula va fi schimbata. In continuare vom vedea daca in bine sau in rau pentru contribuabili. La ora actuala, impozitul pe profit de 16% se aplica tranzactiilor imobiliare doar daca imobilul respectiv a fost detinut mai putin de 3 ani, ceea ce dupa parerea mea era o metoda destul de buna de a impozita speculatorii imobiliari. Insa de anul viitor nu se va mai tine cont de profitul realizat la vanzarea unui imobil (pretul de vanzare minus cel de cumparare) ci se va aplica un impozit pe venitul dintr-o astfel de tranzactie, indiferent daca s-a realizat profit sau nu.
Si in acest caz se va face o diferentiere intre imobilele detinute mai putin de 3 ani si cele detinute mai mult de 3 ani. Astfel, pentru pentru imobilele detinute mai putin de 3 ani si a caror valoare este sub 200.000 de RON impozitul va fi 3% din pret plus 2% din ceea ce depaseste 200.000 de RON. In cazul in care imobilul a fost detinut mai mult de 3 ani aceste procente scad cu un procent la 2% din pretul de vanzare daca e sub 200.000 RON si 1% din ceea ce depaseste 200.000 RON. La dinamica preturilor imobiliare din Romania, noul sistem ar trebui sa avantajeze contribuabilul in cele mai multe cazuri. Intrucat preturile au crescut si inca mai cresc intr-un ritm destul de alert, “profitul” realizat la o cumparare-vanzare de imobil dupa cativa ani de detinere poate fi semnificativ, anual realizandu-se profituri medii de 20-40%. Daca detineti un imobil de 2-3 ani este foarte probabil ca pretul lui sa se fi dublat intre timp. Daca inca nu ati implinit 3 ani de cand il detineti si ati dori sa-l vindeti acum, impozitul ar fi de 16% din profit, care presupunand ca pretul s-a dublat ar insemna 8% din valoarea de vanzare. Daca insa ati implinit deja 3 ani de detinere a imobilului, nu ati plati deloc impozit pe tranzactia imobiliara.
De la 1 ianuarie 2007, indiferent de perioada detinere a imobilului, veti plati un impozit de 1-3% din valoarea imobilului. In cazul in care doriti sa vindeti un imobil detinut de mai mult de 3 ani ar fi bine sa va grabiti pentru a evita plata impozitului pe venitul realizat din aceasta tranzactie. In caz contrar, daca imobilul detinut are mai putin de 3 ani, este foarte probabil ca impozitul sa scada pentru dumneavoastra dupa 1 ianuarie 2007 (presupunand ca ati face un profit de macar 20%) si atunci ar fi recomandat sa mai amanati un pic vanzarea.
Deci noul impozit aduce si avantaje si dezavantaje contribuabililor. Insa daca privim cu atentie vom observa ca de fapt noul sistem va aduce avantaje in special speculatorilor (majoritatea dintre ei cumpara si revand un imobil in mai putin de 3 ani) si aduce dezavantaje majoritatii populatiei care detine un imobil de obicei cativa zeci de ani si care in momentul vanzarii va fi nevoita sa plateasca un impozit suplimentar mediu de aproximativ 1000 de euro (considerand un pret mediu aproximativ de 50.000 de euro la o tranzactie imobiliara adica un apartament mediu cu 2 camere intr-un oras mai mare sau unul cu 3-4 camere intr-un oras mai mic).
Deasemenea, faptul ca se va impozita in functie de pretul de vanzare va duce iar la o serie de declaratii false a pretului in fata notarului, declarandu-se valori cat mai mici pentru a plati impozite cat mai mici (la fel cum se face si pentru a plati mai putin la taxa de timbru). Sistemul cu 16% impozit pe profit avea avantajul ca nu impozita deloc detinerile de mai mult de 3 ani si nu se plateau impozite decat daca se realiza profit la vanzare, iar cumparatorul avea tot interesul sa fie declarat la notar pretul corect intrucat altfel ar fi platit el la randul lui impozit mai mare la revanzare (daca il vindea mai repede de 3 ani).
Dupa parerea mea sistemul vechi era mai corect intrucat ii taxa puternic pe speculatori si deloc pe cei (majoritatea) care isi revand imobilul dupa cel putin 3 ani de detinere. Statul a preferat astfel o metoda de a lua un impozit mai mic dar de la toata lumea decat unul mai mare de la speculatorii imobiliari. Iar cu preturile la imobiliare care sunt in crestere continua, statul va incasa sume serioase in urmatorii ani.

Afaceri la Domiciliu

Cum sa incepi o afacere la domiciliu ? Ce afaceri poti face la domiciliu ? Cum se administreaza o afacere la domiciliu? Cum sa obtii un plan de succes pentru o afacere la domiciliu ?
Iata mai jos cateva ponturi fierbinti in afacerile la domiciliu care vor incerca sa raspunda la aceste intrebari.
Decide-te ce parte a casei vrei sa o folosesti pentru a incepe o afacere?
Alege o zona care sa nu interactioneze prea mult cu activitatile familiale. Un garanj, un subsol sau o mansarda sunt zonele ideale.
Cat timp poti aloca afacerii tale?
Va fi o afacere part-time sau full-time. O afacere part-time este o afacere de care te ocupi in timpul liber, pe cand una full time presupune dedicare si timp mult, din acest punct de vedere fiind asemanata cu o slujba clasica.
Alege obiectul afacerii
Hotaraste-te ce fel de afacere vrei sa incepi. Fa-i o lista cu lucrurile care iti plac, te pasioneaza si la care te pricepi cel mai bine. Elimina din lista acele lucruri care nu rezolva o nevoie reala, lucruri care crezi ca nu pot constitui o afacere profitabila. Pastreaza doar acele pasiuni care pot fi transformate in afaceri, care raspund unei cereri pe piata.
Alege o forma legala pentru afacerea ta.
Poate fi vorba de un SRL, o asociatie familiala, un SA, sau doar o persoana fizica autorizata. Daca nu poti sa te hotarasti, cel mai indicat este sa mergi la Registrul Comertului din localitate si sa stai de vorba cu un consilier. Informatii utile referitor la formele legale ale afacerilor, puteti gasi si pe site-ul nostru la categoria “Ce acte imi trebuie pentru…”.
De unde vor veni banii?
Planifica-ti dinainte cheltuielile si castigurile. Dispui de suficient capital pentru a incepe afacerea dorita? Daca nu, atunci cum vei obtine banii necesari? Te vei imprumuta la o banca, vei coopta parteneri care dispun de capital sau vei cauta investitori?
Informeaza-te despre ceea ce vrei sa faci
Dupa ce ai ales tipul de afacere, urmatorul pas ar trebui sa fie vanatoarea de informatii. Afla cine iti sunt concurentii, afla toate detaliile posibile despre tipul de afacere pe care vrei s-o incepi. Petrece cateva saptamani citind tot ce prinzi despre subiectul respectiv. Numai asa poati avea tabloul complet al datelor problemei si poti evita surprizele neplacute ce pot aparea pe parcurs.
Creaza un plan de afaceri (pe acest site vei gasi informatiile necesare intocmirii unui plan de afaceri deoarece am discutat acest aspect si in alte articole). Te va ajuta sa-ti clarifici ideile si sa stabilesti o strategie de actiune.
Alcatuieste o lista cu toate lucrurile ce trebuiesc cumparate pentru a trece la treaba.
Trece pe lista toate cheltuielile necesare, de la imprimate fiscale (chitantier, facturier, in fine, toate acele documente obligatorii), pana la lucrurile ce depind de specificul afacerii tale. O parte din acestea din urma e posibil sa le ai deja, altele vor trebui cumparate/imprumutate .
Atitudine si motivatie
Cand totul este gata, motivatia si atitudinea sunt foarte importante pentru viitorul afacerii. Un patron entuziast, ambitios si increzator in propriile forte are sanse mari de a avea o afacere de succes. Exista o multime de carti referitoare la acest subiect, nu avem spatiu suficient pentru a intra in detalii acum, insa un lucru e cert, cum spunea si un mare om de afaceri al timpurilor noastre, fara un “De ce” puternic si cel mai usor “Cum”, devine dificil.


Bursa



Psihologia unui investitor de succes
Inainte de a ajunge sa faci bani pe bursa si sa cunosti cum sa-ti protejezi investitia, dar mai ales profitul castigat mai usor sau mai greu, sa diminuezi unele dintre riscurile multiple care pot apare in activitatea proprie de investitor, presupun ca este bine sa analizam mai bine si daca se poate temeinic psihologia unui investitor, de ce nu a unui INVESTITOR DE SUCCES .
CATEVA SIMPLE CONSIDERATII Cand un investitor incepator castiga el se simte stralucit si invincibil (spuneti ca nu este asa !!!?) Apoi el intra in lumea salbatica a riscului si pierde orice. Oameni tranzactioneaza din diferite motive cativa o fac rational cei mai multi o fac irational. Investitia pe bursa ofera o oportunitate de a FACE BANI mai repede. Banii de regula simbolizeaza LIBERTATE pentru majoritatea investitorilor chiar daca adesea nu stiu ce sa faca cu aceasta libertate.
Daca sti sa investesti poti trai fara sa ai alt patron decat persoana ta. Totodata, sa nu uitam ca investitia pe bursa atrage riscuri dar si oameni carora le place acest stil de viata.
Marea majoritate a oamenilor se scoala de dimineatza, merge la munca, serveste sau nu serveste o masa de pranz, se intoarce acasa, bea sau nu bea o bere la masa de seara (unii beau la fiecare masa cate o bere sau mai multe, dar acestia sunt exceptii), se uita la TV si apoi se culca. Nu vi se pare cunoscut acest scenariu? Un investitor poate “lucra” si ore suplimentare, peste program si isi ofera capitalul unor riscuri, abandonand certitudinile cotidianului si facand saltul spre necunoscut.
AUTODEPASIREA … este o CERINTA A SUCCESULUI ? Daca vrem sa vorbim cu adevarat de un lucru deoesebit referitor la realizari sau asteptari cred ca acesta este termenul cel mai potrivit pentru ceea ce face un investitor … autodepasire.
Multi investitori au o pofta innascuta sa-si dezvolte abilitatile pentru autoimplinire. Aceasta pofta propulseaza investitorul de a se intrece cu piata. Investitorii buni deschid noi idei si culmea este ca scopul acestora nu este de a face bani, ci paradoxal de a investi bine. Daca acestia tranzactioneaza BINE (CORECT) atunci banii vin ca rezultat al acestei activitati. SUCCESUL investitorilor tine in mod cinstit de pregatirea lor.
Candva un investitor de succes din America spunea ca daca devin cu 0.5% mai destept in fiecare an cu atat voi deveni tot mai talentat pana la sfarsit. De regula acestia se concentreaza pentru investitii corect aplicate si pentru implementarea cunostiintelor lor in acest domeniu astfel incat castigurile sa nu-i mai entuziasmeze sau pierderile sa-i dezumfle iar in cele din urma sa nu le mai influenteaza emotiile .. ei sunt deja profesionisti.
Neajunsul cu autodepasirea este ca multi oameni au si o doza de autodistrugere in ei (nu trebuie sa va mire acest lucru, el face parte tot din viata de toate zilele). Investitorii care nu sunt impacati cu ei insasi incearca adesea sa indeplineasca dorintele lor contradictorii in piata de capital. In acest caz, daca ei nu stiu incotro sa mearga atunci este posibil ca acestia sa fie atrasi de unele locuri pe care nu si le-ar dori in mod normal.
De cate ori irationalul nu a incercat s-o ia inaintea rationalului? Culmea este ca la unii mai si reuseste si chiar des.
Asa ca un investitor de succes este realist. El stie care sunt abilitatile si limitele sale. Stie ce se intampla in piata si stie cum sa reactioneze. De asemenea el nu-si poate oferii iluzii. Veti auzi astfel in piata (pe bursa) multe fantezii ale investitorilor, atat pesimiste dar mai ales optimiste., incercand sa distorsioneze realitatea sau stand in calea unei investitii de succes. Asa ca un investitor de succes trebuie sa-si identifice fanteziile personale si sa le elimine.
ARTA CASTIGULUI PE BURSA ESTE RODUL DETINERII UNOR SECRETE ?
Multi dintre cei care pierd pe bursa cred ca exista secrete in actul de a investi pe piata de capital, un asa numit „brain myth”, adica sa ai ceva cunostiinte secrete, bine pastrate de investitorii de succes. In aceasta situatie, cel in cauza va plati sume mari pentru carti” care, asa cum spun autorii lor itzi ofera aceste secrete (soft, strategii, analize, metode, semnale asistate on line etc) si apoi alti bani pentru carti stiintifice” furnizate din anumite surse unele chiar „obscure’ care incearca sa te faca din LOOSER in WINNER contempland Luna, Soarele si chiar Uranus. Toate acestea pot fi doar iluzii.
Multi ar crede ca a fi investitor trebuie sa ai facultate sau studii elevate, poate chiar de contabilitate, finante hai si inginerie-economica (poate cibernetica) si altfel nu poti pricepe aceste faimoase secrete” ale succesului unui investitor. Este total eronat acest lucru. Dupa anumite studii mai mult de 50% dintre investitori nu au studii superioare, iar dintre acestia sunt foarte multi si investitori de succes.
Investitia pe bursa nu necesita capacitati intelectuale deosebite iar cei care au avut succes in cariera bazandu-se pe inteligenta cognitiva (nu cea emotionala) pot avea succes si in acest domeniu fara o pregatire suplimentara.
O concluzie importanta este ca ceea ce-i deosebeste pe investitorii castigatori de cei care pierd nu sunt studiile, ocupatiile sau pozitia sociala. Dar oare ce face „posibila” aceasta departajare intre cele doua categorii de investitori, in afara faptului ca ar fi imposibil de admis ca nu pot fi toti castigatori pe bursa atata timp cat aceasta marfa se tranzactioneaza liber pe o piata reglementata?.
Explicatia este atat simpla dar si complexa si tzine foarte mult de un segment deosebit al cunostiintelor unui investitor de succes si care privesc money managementul, tzine de aplicarea unor metode referitoare la strategii pentru diminuarea riscului. Riscuri sunt si vor fi tot timpul pe bursa, acestea nu pot fi eliminate, iar cauzele cele mai des intalnite au legatura ce cele relatate mai sus.
DIMINUAREA RISCULUI BURSIER nu este neaparat O ARTA SAU UN SECRET !
Bursa din Ro este, a fost si va fi, cu atat mai mult in aceasta faza, un model prin care aceste metode de money management pot fi mai usor intzelese si la nevoie aplicate cu rezultate benefice pentru cei care doresc sa le cunoasca in mod corect si apoi implementate la nivelul investitiilor personale.
Dam la o parte faptul ca un capital mai mic investit pe piata ar fi o cauza a pierderilor (pierderile unui investitor nu sunt determinate de lipsa capitalului) ci a lipsei unor cunostiinte unele chiar simple pentru diminurea riscurilor.
Intreba cineva ce se va intampla daca toti investitorii stiu care sunt actiunile cele mai profitabile si care ar fi momentele potrivite de intrare/iesire?” Ma abtzin sa fac alte comentarii insa si in situatia in care piata ar fi la inceput si toti ar fi cumparatori in primul rand comportamentul acestora va fi dat de nivelul de pregatire/cunostiinte, de disponibilitati, de dorinte, de asteptari,
de starile emotionale (care de multe ori schimba radical lucruile) … de foarte multe si diverse si care sunt total diferite de la om la om. In acest caz vom avea si actiuni diferite.
Cu atat mai mult se vor diferentia atitudinile investitorilor cand exista cele doua categorii : cumparatori/vanzatori fiecare cu strategia si nevoia lui. Din aceste motive, de cele mai multe ori piata se mishca in functie de expectatiile (asteptarile) fiecaruia fata de o actiune sau mai multe, fie din acele momente ale tranzactionarii sau fie la ce va fi in viitor … de regula de ce va urma.
REGULI SI IAR … REGULI = DISCIPLINA Un investitor daca vrea sa supravietuiasca si sa prospere trebuie sa-si controleze pierderile potentiale prin: Sa nu risti decat un procent mic din capital la fiecare tranzactionare Sa-ti acorzi cateva saptamani/luni/ani sa invetzi cum se tranzactioneaza Sa nu incepi cu un capital mai mare de 30.000 RON si sa nu pierzi decat maxim 5 procente (am zis eu) din capitalul investit pe o tranzactie; Sa invetzi cu greseli ieftine si cu un mic cont de capital. De regula investitorii amatori evita sau uita doua dureroase adevaruri - lipsa disciplinei in tranzactionare /investitie - lipsa unui plan realist de money management.
Si iata am ajuns la esenta lucrurilor … oare exista un program ori un soft sau orice altceva care sa solutioneze acest aspect al gestionarii banilor/capitalului investit si diminuarii riscului pe bursa. Daca cineva ar veni la voi sa va vanda asa ceva l-ati cumpara? Ei bine eu unul m-as gandi de doua ori inainte a o face.
Chiar daca unii cred ca ar exista un mit autopilot pentru asa ceva, adica ceva care sa te ghideze si sa fie numai plin de succese, ei bine eu unul nu cred asa ceva. Voi credeti ? Unele programe pentru money maangement sunt prea simple dar exista si programe foarte elaborate care contin reguli de optimizare a riscului … insa … in cele din urma …. Vreau sa va spun din proprie experienta ca nu exista nici un program infailibil care sa rezolve problema reducerii totale a riscurilor cum nu exista nici program al maximizarii cresterilor bursiere.
De ce oare cei care pierd pe bursa pierd tot timpul? Si aici este un raspuns simplu .. ei iau de obicei mari riscuri care devin tot mai mari . Culmea este ca acestia trec usor peste linia dintre asumarea riscului investitiei si jocul de-a norocul (gambling) fara a-si da seama ca aceasta linie exista totusi si trebuie respectata daca vrei sa castigi pe bursa. Cei care pierd cred in miracole disperate sau apeleaza la serviciile asa zisilor guru.
Mai greu va accepta un loser ca pierde pe bursa si de regula acesta evita sa vb de faptele sale. Ba dimpotriva incearca sa-i invetze pe altii cum se tranzactioneaza. Despre loseri si traderi se pot spune f multe. La fel se poate spune ca nu exista investitor bun care sa nu fi avut pierderi la unele investitii. Trebuie trasata o linie clara intre riscul unei afaceri si pierdere. Niciodata un investitor (trader) nu accepta ca pierderea sa fie mai mare deact riscul predeterminat.
Documentatie pentru rambunsare TVA
Conform O.M.F. nr. 2627/ 28.01.1999, art 2.
Documentatia necesara in vederea verificarii, analizarii si aprobarii rambursarii taxei pe valoarea adaugata va cuprinde: a) contractul de societate sau statutul societatii ori actul constitutiv al persoanei juridice, din care sa rezulte ca operatiunile efectuate de catre agentul economic se incadreaza in obiectul de activitate;
b) jurnalele de vanzare, respectiv de cumparare, in care sunt inregistrate operatiunile pentru care se solicita rambursarea;
c) facturi fiscale si alte documente specifice aprobate conform legii, legal intocmite, din care sa rezulte taxa pe valoarea adaugata deductibila;
d) documentele de plata a contravalorii bunurilor sau serviciilor inscrise in documentele mentionate la lit. c);
e) declaratiile vamale de import inregistrate la organul vamal sau actul constatator emis de acesta, din care sa rezulte taxa pe valoarea adaugata deductibila;
f) documentele de plata a taxei pe valoarea adaugata inscrise in declaratia vamala de import sau in actul constatator;
g) documentele care atesta efectuarea exportului, conform prevederilor legale;
h) copia de pe certificatul de inregistrare ca platitor de taxa pe valoarea adaugata a furnizorilor sau prestatorilor pentru livrarile de bunuri sau prestarile de servicii, pentru care valoarea taxei pe valoarea adaugata inscrise intr-o factura este mai mare de 20 milioane lei;
i) facturile externe, documentele de plata a prestatorului extern, aferente serviciilor pentru care locul impozitarii se situeaza in România, si documentele care confirma achitarea taxei pe valoarea adaugata pentru aceste operatiuni;
j) orice documente pe care organele fiscale le considera necesare pentru justificarea sumelor solicitate la rambursare.
Pentru regiile autonome de distributie a energiei termice documentatia necesara in vederea aprobarii rambursarii taxei pe valoarea adaugata este cea mentionata la alin.1, cu exceptia documentelor prevazute la lit.d).

Infiintarea unei societati comerciale
Actele necesare pentru a infiinta o societate comerciala sunt urmatoarele: 1.In primul rand aveti nevoie de actele de identitate ale viitorului asociat (daca este vorba de un asociat unic) sau ale tuturor asociatilor care infiinteaza firma.Aveti nevoie atat de actele de identitate in original, cat si de 3 copii dupa acestea. Copia actului de identitate trebuie sa contina obligatoriu Codul Numeric Personal (CNP).In situatia in care asociatii sau fondatorii unei societati comerciale sunt persoane juridice se depune copia actului de inregistrare a acestora (certificat de inmatriculare sau certificat de inregistrare, act constitutiv etc).In cazul persoanelor juridice nerezidente, aceste acte vor fi depuse in copii traduse si legalizate. Pentru infiintarea societatii, aveti nevoie si de cazierele fiscale ale viitorilor asociati.Cazierele fiscale se elibereaza de Directia Generala a Finantelor publice (obtinerea cazierului fiscal dureaza 5 zile lucratoare).2. Dupa ce v-ati hotarat asupra formei societatii, trebuie sa va alegeti obiectul de activitate al fimei, conform clasificarii societatilor comerciale functie de codul CAEN. Trebuie sa va alegeti atat obiectul principal, cat si obiectele secundare de activitate.3. Apoi urmeaza alegerea denumirii societatii: trebuie sa alegeti cel putin 3 denumiri, in ordinea preferintelor dumneavoastra.4. Trebuie sa va hotarati ce forma de societate doriti sa infiintati. Aveti de ales intre o societate comerciala cu raspundere limitata ( S.R.L.) sau o societate pe actiuni ( S.A.). 5. Va trebui sa decideti suma pe care o veti investi in capitalului social al firmei si sa va alegeti banca la care veti dori sa deschideti contul fimei dumneavoastra. Capitalul social minim este de 2.000.000 lei pentru un SRL.6. Stabilirea administratorului societatii comerciale este urmatoarea etapa.7. Va trebui sa alegeti tipul de societate, pentru a fixa baza de impozitare : intreprindereile mici - microintreprindere (3% impozit) sau intreprindere mare - macrointreprindere (16% impozit); 8. Alegeti ca firma sa fie platitoare de TVA sau nu. 9. Dovada sediului. Pentru a va infiinta o firma trebuie sa dovediti ca aveti la dispozitie un sediu unde va veti desfasura activitatea.Sediul poate fi proprietatea dumneavoastra (contract de vanzare-cumparare sau certificat de mostenitor), un spatiu inchiriat (contract de inchiriere sau subinchiriere inregistrat la organele fiscale locale, in maximum 15 zile de la data semnarii, conform Legii 181/1997)), un spatiu asupra caruia aveti un contract de comodat (contract de comodat, de uz, uzufruct) sau luat in leasing imobiliar (contract de leasing imobiliar).Dovada sediului se face cu copii dupa actele enumerate mai sus, functie de categoria in care va incadrati.Daca sediul dumneavoastra are mai multi proprietari, aveti nevoie de acordul in scris al coproprietarilor.Daca sediul social al societatii dumneavoastra se gaseste intr-un imobil cu destinatia locuinta (bloc), acesta intra sub incidenta Legii locuintelor nr. 114/1996. De aceea, trebuie efectuata schimbarea destinatiei: din locuinta in sediu social.Potrivit legii, trebuie sa prezentati avizul favorabil al asociatiei proprietarilor.In cazul in care nu exista o asociatie de proprietari, aveti nevoie de avizul favorabil al titularilor contractelor de inchiriere sau al proprietarilor din locuintele cu care se invecineaza sediul dumneavoastra, atat in plan orizontal, cat si in plan vertical. 10. Dupa ce ati rezolvat problema sediului social, trebuie sa completati o declaratie pe proprie raspundere. Declaratia pe proprie raspundere este documentul din care rezulta ca fiecare declarant indeplineste conditiile legale pentru detinerea si exercitarea calitatii pe care o are in societatea comerciala. Declaratia pe proprie raspundere se da de catre una dintre persoanele de mai jos: fondatori, administratori, reprezentantul permanent - persoana fizica (desemnat prin contractul de administrare a unei societati comerciale) sau de catre cenzori. Declaratia pe proprie raspundere poate avea una dintre formele urmatoare:forma autentificata de notarul public, declaratie tip, semnata in fata judecatorului delegat sau in fata directorului oficiului registrului comertului, declaratie pe proprie raspundere atestata de avocat (in conformitate cu prevederile Legii nr. 51/1995) sau poate fi inclusa in actul constitutiv sau modificator autentic al societatii. Declaratii ale asociatilor privind faptul ca nu au antecedente penale si ca indeplinesc conditiile prevazute de lege pentru a fi asociati si administratori. Alegerea denumirii societatii: se dau cel putin 3 denumiri, in ordinea preferintelor.11. Alegerea denumirii societatii: se dau cel putin 3 denumiri, in ordinea preferintelor. 12. Redactare act constitutivExista mai multe variante de act constitutiv. Actul constitutiv poate avea una dintre urmatoarele forme:a.) contract de societate pentru societatea in nume colectiv, in comandita simpla;b.) contract de societate si statut incheiate sub forma unui inscris unic, denumit act constitutiv (anexat); c.) statut, pentru societatea cu raspundere limitata cu asociat unic.Pentru redactarea obiectului de activitate utimizeaza “Clasificarea activitatilor din economia nationala CAEN”, aprobata prin H.G. nr. 656/1997. Obiectul de activitate se exprima prin grupe de 3 cifre pentru domeniu si prin clase de patru cifre pentru activitati. Indicarea domeniului si activitatii principale se va face printr-o grupa de trei cifre si o clasa de patru cifre apartinand grupei respective. Cuantumul taxei de inregistrare a firmei dumnevoastra este corelat cu numarul de coduri care compun obiectul de activitate. Taxa de baza acopera 5 coduri, iar pentru fiecare grup de 5 coduri se plateste o taxa suplimentara de 10% din taxa de baza. d.) contract de societate si statut pentru societatea pe actiuni, in comandita pe actiuni si cu raspundere limitata; Redactarea actului constitutiv se poate realiza de catre Biroulul unic (Oficiul de asistenta pentru societatile comerciale) de pe langa Camera de Comert in raza careia va veti desfasura activitatea, de catre un avocat sau de un notar sau de catre intreprinzatorul insusi. 13. Dovada depunerii capitalului socialAportul in numerar la capitalul social se poate varsa: la CEC sau la la orice banca, fie direct de catre intreprinzator, fie la cererea solicitantului de catre Biroul unic Dovada privind efectuarea varsamintelor in numerar se poate efectua, dupa caz, cu: foaie de varsamant, ordin de plata sau chitanta CEC. Dovada depunerii aportului in numerar trebuie sa mentioneze numele asociatului si sintagma “aport la capitalul social al societatii comerciale, indicandu-se denumirea acesteia”. 14. Specimenul de semnaturaPotrivit legii, comerciantul persoana fizica, reprezentantii unei societati comerciale, administratorii, lichidatorii, conducatorii sucursalei sunt obligati sa depuna semnaturile lor la oficiul registrului comertului. Pentru depunerea specimenului de semnatura se completeaza un formular tip. Pentru dovedirea specimenului de semnatura, persoana respectiva va semna in prezenta judecatorului delegat sau a conducatorului oficiului ori a inlocuitorului acestuia, care va certifica semnatura. In absenta semnatarului se poate prezenta un specimen legalizat de notarul public.15. Declaratii pe proprie raspundere pentru avizePentru fiecare din cele cinci avize obligatorii trebuie completate dosare pentru obtinerea acestora in functie de activitate, iar in cazul unei firme de consultanta, pentru simplificarea procedurilor se pot completa Declaratii pe proprie raspundere. Pentru fiecare aviz se completeaza o astfel de Declaratie pe proprie raspundere dupa cum urmeaza: 1. Declaratia pe proprie raspundere privind respectarea legislatiei de protectia mediului; 2. Declaratia pe proprie raspundere privind respectarea legislatiei de protectia muncii; 3. Declaratia pe proprie raspundere privind prevenirea si stingerea incendiilor; 4. Declaratia pe proprie raspundere referitoare la conditiile igenico-sanitare; 5. Declaratia pe proprie raspundere din punct de vedere sanitaro-veterinar. 16. Dupa finalizarea intregii documentatii, inclusiv o cerere de inregistrare societate, se depune dosarul la Biroul Unic din cadrul Oficiului Registrului Comertului. In termen de aproximativ 4 de zile vor iesi actele de infiintare ale societatii, adica: incheierea judecatoreasca de autorizare a functionarii societatii, certificatul de inregistrare, certificatul sau certificatele constatatoare care tin loc de autorizatii (in cazul in care nu se desfasoara o activitate care sa aiba un impact semnificativ asupra mediului). Incepand din acest moment firma dumneavoastra isi poate incepe activitatea.


Doua tipuri de investitori la Forex

Pe Forex exista doua categorii principale de investitori catalogati in functie de modul de operare :
1. Cei ce folosesc analiza tehnica (cei mai multi) Analiza tehnica presupune studierea atenta a evolutiilor preturilor la diferitele perechi de valute. Investitorul studiaza dinamica preturilor intr-un anumit interval de timp, astfel isi poate da seama care sunt trendurile si sabloanele ce ascund operatiuni profitabile si poate lua deciziile in cunostinta de cauza. Principala “unealta” in analiza tehnica o constituie graficele dar si sfaturile oferite pe site in acest sens. Succesul acestei tehinci consta in identificarea trendurilor (adica tendinta pretului, ascendenta sau descendenta) in fazele initiale. Pretul diferitelor perechi de valute este dictat de legea cererii si a ofertei.
2. Cei care folosesc analiza fundamentala
Analiza fundamentala este mult mai migaloasa si mai profunda decat cea tehnica. Ea presupune studierea factorilor sociali, politici si macroeconomici ce influenteaza cotatiile monedelor nationale ale diferitelor tari. Ea presupune urmarirea cu atentie a stirilor financiare si a situatiei internationale.
Principalii factori ce afecteaza cererea si oferta sunt ratele dobanzilor si indicii de crestere economica, in principal cei din Statele Unite. In fiecare saptamana sunt date publicitatii diverse rapoarte care influenteaza direct pretul valutelor.
Ratele dobanzilor
Orice tip de informatii cu privire la ratele dobanzilor are o influenta considerabila asupra variatiilor valutare. Daca o tara creste rata dobanzilor, valuta acelei tari va creste in valoare datorita faptului ca investitori din alte tari vor alege tara respectiva pentru investitii avand o rata mai mare a randamentului. Pe de alta parte, cresterea ratelor dobanzilor sunt vesti proaste pentru piata bursiera. Multi investitori vor transfera fonduri de pe piata bursiera, cauzand slabirea pozitiei valutei tarii respective. Comertul international
Balanta comerciala arata diferenta neta intre importuri si exporturi pe o anumita perioada de timp. Cand o tara importa mai mult decat exporta balanta va arata un deficit, ceea ce este defavorabil. De exemplu, daca USD se vinde pentru o alta moneda (pentru a plati importurile), iesirea de dolari din tara va contribui la slabirea aceste monede. La fel, daca exista o crestere a exporturilor, mai multi dolari vor intra in Statele Unite , apreciind valoarea acestei monede. Din punctul de vedere al unei economii nationale, deficitul nu este neaparat un lucru rau. Dar daca deficitul este mai mare decat asteptarile, asta poate influenta negativ evolutia preturilor.
Idei de Afaceri
Ideea de milioane de dolari
Totusi, poate o sa va para paradoxal, dar nu ideile de milioane ne lipsesc, cele mai multe afaceri esueaza din cauza sistemului. Sistemul pe care sunt construite omite unul sau mai multe din principiile de baza ale unei afaceri. Idei de afaceri exista pretutindeni in jurul nostru, tot ceea ce trebuie sa facem este sa invatam sa le descoperim si sa alcatuim un sistem care sa scoata milioanele din idei, care sa le faca cu adevarat profitabile. Acesta este princpiul dupa care au aparut toate marile companii. Multi oameni au idei bune cu care incep o afacere si cu toate astea afacerea lor nu da rezultatele scontate, acest lucru se intampla in 93% din cazuri datorita faptului ca respectivii intreprinzatori au uitat sa conceapa si un plan de afaceri adecvat in jurul acelei idei. De aceea tinem sa subliniem faptul ca o idee de milioane nu e de ajuns pentru a si aduce milioane.
De asemeni trebuie stiut ca exista un numar infinit de idei bune de afaceri, am putea spune ca lumea e plina de idei de afaceri. Uitati-va la marile companii: unele obtin veniturui fabuloase din bauturi racoritoare,altele din hamburgeri, altele din materiale de constructii, altele telecomunicatii si asa mai departe. Aproape orice nevoie proprie speciei umane poate fi transformata intr-o afacere de milioane. Priviti in jurul dumneavoastra, ce nevoi credeti ca ati putea satisface? Thomas Edison a fructificat nevoia omului de a avea lumina electrica, asa a aparut becul-si in jurul lui o companie de milioane de dolari-; in secolul trecut cineva a fructificat nevoia oamenilor de a avea o afacere cu riscuri mici, usor de demarat si intretinut care sa poata fi practicata in timpul liber, asa a aparut industria marketingului in retea, nevoia de comunicatii a dat nastere la aparitia internetului si exemplele pot continua la infinit. Nu trebuie neaparat sa fiti inventator, sa descoperiti ceva ce ar schimba fata lumii pentru a deveni un om de afaceri de succes dar va fi necesar ca produsul dumneavoastra sa raspunda unei nevoi reale. Opriti-va asupra domeniului de activitate in care excelati, acel domeniu care va atrage cel mai mult si la care sunteti “cel mai bun”, trebuie sa fie ceva ce va pasioneaza si va atrage in mod special, ce credeti ca ar mai putea fi adaugat, ce inovatie ati putea sa realizati in asa fel incat sa raspunda nevoilor pietei? Nu trebuie sa va grabiti, uneori este nevoie de zile intregi pentru a descoeri “piatra filosofica”. Daca deja aveti in jurul dumneavoastra o echipa, puteti sa va alegeti ca tema de lucru cautarea ideilor de afaceri. De exemplu, la fiecare sfarsit de saptamana, fiecare din membrii echipei sa se gandeasca cateva zeci de minute la o idee de afaceri, apoi, dupa ce fiecare a asternut pe hartie “ideia de milioane de dolari”, sa aiba loc o selectie a celor mai bune idei iar in final sa va concentrati asupra uneia dintre ele, aceea care vi se pare cea mai buna. Alcatuiti planul, verificati noutatile din domeniul la care se refera ideia respectiva, incercati sa stabiliti dificultatile ce ar putea aparea in punerea in practica a planului si cum le veti putea depasi, apoi treceti la treaba. Intregul proces poate dura mai putin de o saptamana. Puteti repeta aceasta activitate ori de cate ori credeti ca e nevoie. Nu uitati ca orice idee/produs trebuie sa vina in intampinarea unei nevoie reale, degeaba vom concepe un produs (fie el si de calitate) daca nimeni nu va fi dispus sa-l cumpere. Oamenii (poate doar cu exceptia catorva cunostinte apropiate), nu vor cumpara niciodata de la dumneavoastra de dragul afacerii dumneavoastra daca produsul pe care il promovati nu vine in intampinarea uneia din nevoile lor. Cu alte cuvinte este vital sa existe o cerere pentru ideea dumneavoastra.
Mai jos va prezentam cateva idei de afaceri care au venit in intampinarea unor nevoi reale. Poate ca aceste exemple va vor stimula in procesul cautarii de idei de afaceri ( in cazul in care nu v-ati hotarat inca sa incercati vre`unul din ponturile fierbinti oferite in acest material). Ideile de afaceri nu trebuie neaparat sa fie noi sau originale, idei de afaceri gasiti pretutindeni in jurul dumneavoastra, trebuie doar sa aveti un sistem adecvat care sa le puna in practica.
Afaceri bazate pe prestari de servicii : administrarea de imobile, servicii de curatatorie , gradinite si scoli private , parcuri de distractii, etc. In majoritatea cazurilor astfel de afaceri necesita investitii importante si o multime de autorizatii de functionare. Depind foarte mult de zonele puternic urbanizate unde exista cerere pentru serviciile respective.
: Afaceri bazate pe productia si comercializare de produse agricole : de la ancestrala agricultura si crestere a animalelor autohtone pana la mult trambitatele afaceri cu melci, ciuperci, struti, piscicultura etc. Si acest tip de afacere necesita investitii initiale semnificative(cateva mii de dolari), plus mult spatiu si cunostinte zootehnice si agrotehnice. De asemeni este nevoie de o piata suficient de mare si stabila pentru o astfel de afacere. Sfatul meu este sa analizati toate datele problemei daca vreti sa porniti o astfel de activitate si sa nu va lasati pacalit de marile posibile-venituri.
Afaceri care au pornit de la o pasiune: obiecte de arta,colectionism, etc.De la celebrul magazin de antichitati pana la posesorii unor galerii de arta, acesti oameni de afaceri sunt de cele mai multe ori ei insisi pasionati de articolele pe care le comercializeaza, acesta este un atu daca luam in considerare faptul ca o activitate facuta cu multa pasiune este mult mai prolifica decat una facuta fara o motivatie interna. Obiectele comercializate sunt in general scumpe dar nici clientii nu sunt prea numerosi. Daca doriti sa va lansati intr-o astfel de afacere ar fi bine sa studiati cu atentie piata si sa nu va rezumati la un simplu magazin traditional ci sa incercati si comertul pe internet.
Comertul cu amanuntul. In aceasta categorie intra toate punctele de desfacere cu amanuntul, de la popularul magazin de la coltul strazii pana la marile complexe. Necesita investitii destul de insemnate si este nevoie de o buna gestiune si organizare financiara, afara de o serie de aprobari si autorizatii, cu alte cuvinte “munca nu gluma”.
Afacerile online . Nu vom vorbi prea multe despre acest gen de afaceri deoarece subiectul a fost si va mai fi dezbatut si in alte articole. Precizam doar ca sunt tot mai multe siteruile comerciale care isi fac aparitia pe internet in fiecare zi, ar fi bine sa nu neglijati acest remarcabil instrument care este internetul.
Acestea sunt doar cateva exemple din infinitele tipuri de afaceri care le intalnim oriunde in jurul nostru, oriunde in lume. Aproape orice activitate umana a dat nastere unor afaceri si procesul e departe de a se incheia. Priviti in jurul vostru. De ce anume considerati ca au nevoie oamenii? Ce cauta ei? Dati-le produsul pe care si-l doresc si va vor rasplati din plin

Principiile succesului financiar
Principiile succesului, sunt niste legi naturale, simple care dau acelasi rezultat indiferent de locul si timpul in care sunt puse in practica. Pentru a realiza succesul financiar trebuie sa tineti seama de aceste principii, a le ignora va poate costa foarte scump.Trebuie sa folositi aceste principii in favoarea dumneavoastra si nu invers, dar pentru asta este nevoie mai intai sa le cunoasteti. Exista un numar nedeterminat de astfel de principii, ele fiind descoperite in mod empiric de-a lungul experientei economice a umanitatii. Deoarece cu trecerea timpului noi si noi provocari apar, noi si noi principii sunt descoperite. Am adunat mai jos cele mai utile dintre aceste principii ale succesului, pe care oricine le poate pune in practica. Visul.Totul porneste de la un vis, de la un factor intern care ne motiveaza. De ce doriti sa fiti un om bogat? Ce anume va impinge sa pasiti pe drumul afacerilor? Daca nu v-ati pus deja aceasta intrebare, acum e timpul sa o faceti. Luati un pix si o foaie si scrieti in ordinea importantei 5 motive pentru care doriti sa fiti un om bogat. Fiecare are propriul vis, fiecare are propriul “de ce”, tine de intimitatea sufleteasca a fiecarei persoane. Cei mai multi oameni vor sa stie “cum” pot deveni bogati fara sa dea prea multa importanta intrebarii “de ce vor sa fie bogati?”.Daca nu avem o motivatie interna puternica, daca nu avem clar in minte motivul pentru care ne dorim succesul financiar atunci si cele mai simple etape in construirea unei afaceri de succes ni se vor parea prea grele.Trebuie sa ne cunoastem telurile daca vrem sa le atingem, trebuie sa ne concentram asupra lor cu toata fiinta noastra si sa le facem sa devina realitate lucrand cu pasiune. Un om bine motivat si plin de pasiune isi va atinge mult mai bine telurile decat unul care nu isi stabileste obiectivele.Mai multi bani nu te fac bogat. Poate parea paradoxal dar problema nu sunt banii. Cu totii cunoastem cazuri nefericite de oameni care au avut la un moment dat o suma mare de bani pentru ca apoi intr-o perioada scurta de timp sa-i piarda pe toti sau chiar sa fie mai saraci ca inainte. Degeaba vom avea mai multi bani daca nu vom sti cum sa-i folosim. Un proverb fancez spune ca banul este un servitor bun si un stapan nemilos. “Alchimistii” zilelor noastre scot aurul (adica banii) din orice. Orice nevoie umana poate deveni baza unei afaceri profitabile. Fiti un alchimis modern , gasiti valoarea sau inventati-o chiar dumneavoastra si veti vedea ca nu e nevoie de bani pentru a face alti bani ci de cunoasterea principiilor financiare . Daca nu vom sti cum sa controlam banii, cum sa-i facem sa actioneze in folosul nostru, vom ajunge sa fim sclavii lor.De aceea este foarte indicat sa ne controlam fluxul monetar. Sa stabilim dinainte cheltuielile, sa stabilim banii pe care ii vom economisi(sau cei cu care vom face investitii), in asa fel incat sa avem un control deplin asupra sumelor care intra si ies din buzunarele noastre. Pentru succesul financiar al unei afaceri este absolut indispensabil sa avem un control deplin asupra intrarilor si iesirilor. Faceti acest lucru chiar de azi, stabiliti cheltuielile importante, economisiti pentru investitii cel putin 10% din banii pe care ii incasati (indiferent daca aveti deja o afacere sau nu) si incercati sa va descurcati cu ceea ce v-a ramas. Faceti acest lucru timp de cateva luni de zile si o sa fiti uimiti de progresele financiare pe care le faceti. Daca sunteti casatorit faceti acest lucru impreauna cu partenerul, implicati-va familia in proiectele dumneavoastra, va pot recompensa cu sfaturi si incurajari de care aveti sau veti avea nevoie. Plateste-te intai pe tine. Acest lucru este mai greu daca venitul este reprezentat exclusiv de un salariu. Cand primim salariul taxele si impozitele, contributiile la diverse fonduri, ne-au luat deja o buna parte din banii ce ne reveneau pentru munca noastra. Ar fi ideal sa punem de o parte cel putin 10% din salariu, cu bani astfel stransi sa facem investitii care in final sa ne scoata din aceasta capcana a venitului reprezentat exclusiv de statul de plata. Daca avem deja o firma atunci taxele si impozitele catre stat le platim abia dupa ce am incasat venitul, in plus , spre deosebire de salariu, putem reduce si mai mult aceste taxe si impozite daca reinvestim venitul obtinut. Adica daca ne platim intai pe noi, inainte de a plati pe altii. In cazul unei firme este destul de usor a trece cheltuielile pe seama unor cheltuieli de firma. Iti iei o masina, o treci pe numele firmei, la fel un computer, chiar su un costum (il iei drept costum de afaceri), etc.Toate aceste cheltuieli de firma sunt scazute din impozit . In felul acesta va platiti intai pe voi in delplina conformitate cu legislatia in vigoare. Controleaza-ti gandurile.“Gandurile sunt lucruri”, spunea un filosof renumit. Nimic mai adevarat. Priviti in jurul dumneavoastra, aproape tot ceea ce vedeti a fost mai intai la stadiul de proiect in mintea cuiva. Cladirile, au fost la inceput proiectate in mintea cuiva inainte de a prinde forma, la fel autoturismele, strazile, etc.Inainte de a fi vazute de toata lumea, lucrurile au existat la inceput sub forma unui gand. De fapt fiecare din noi , in mare masura, traieste in lumea pe care si-a faurit-o cu propria minte. Daca cineva are mintea plina de ganduri pesimiste “voi fi un ratat, voi trai in saracie toata viata, nu am noroc, totul e impotriva mea”, in final ajunge sa traiasca exact asa cum gandeste. Reciproca este valabila. Daca va spuneti mereu ca sunteti cel mai bun, ca totul este de partea dumneavoastra, ca e doar o chestiune de timp pana veti reusi, atunci aceasta va fi realitatea dumneavoastra. Chiar si atunci cand treceti printr-o criza financiara ganditi-va ca sunteti un om bogat. La urma urmei si oamenii bogati trec prin crize financiare dar spre deosebire de marea majoritate ei sunt capabili sa-si revina. Ati observat ca am folosit termenul de “om bogat” nu cel de “om cu bani” pentru ca nu este acelasi lucru. Diferenta consta tocmai in modul de gandire, daca vrei sa fii un om bogat atunci gandeste ca un om bogat si in final vei avea tot dreptul sa fii un om bogat. Zig Ziglar,un expert in vanzari si in tehnica motivationala spunea ca trebuie sa fii inainte de a face si sa faci inainte de a avea..Cand este ceva ce te indeparteaza de un vis (si asta e valabil nu doar pe taram financiar), gandeste-te cum poti face sa ajungi acolo unde ti-ai propus? O astfel de intrebare pune mintea la treaba, o stimuleaza si o ajuta sa gaseasca raspunsurile. Dar daca te vei resemna si vei spune “nu o sa ajung niciodata acolo” sau “nu o sa ajung niciodata un om bogat”, o astfel de atitudine omoara visurile, si inabusa in fasa orice sansa de a gasi drumul spre indeplinirea visului respectiv. Adeseori dimensiunea intrebarii determina dimensiunea raspunsului. Cu cat visul e mai maret si mai greu de ajuns, cu atat solutiile pe care le vei gasi, punand intrebarea potrivita, vor fi mai uimitoare, pe masura idealului.Cu siguranta ca fiecare din noi avem propriile vise,propriile teluri, tine de intimitatea fiecarei persoane, indeplinirea lor depinde de raspunsul pe care il dam la intrebarea potrivita. Cu alte cuvinte diferenta dintre esec si succes nu este alta decat atitudinea personala. Daruieste si vei primi. Nu este deloc o lozinca. Probabil ati observat ca multi oameni bogati se angajaza in actiuni caritabile. E adevarat ca multi o fac doar pentru imagine, dar la fel de adevarat este ca exista o lege a firi care spune ca cine daruieste va fi rasplatit. Nu intrebati cum si de ce pentru ca nu veti gasi o explicatie convenabila logicii umane dar este un lucru cert ca cei ce fac milostenie sunt rasplatiti. Dati 10% din veniturile dumneavoastra in scopuri caritabile si peste un timp veti vedea ca am dreptate. Dumnezeu rasplateste din plin pe cei ce doneaza fara sa se astepte la o recompensa.Nu cautati o explicatie logica pentru ca la prima vedere o astfel de explicatie nu exista, totul tine de latura spirituala a acumularii unei averi. Nu neglija parghia. Cu totii stim ce este o parghie. In termeni financiari parghiile sunt instrumente care te ajuta sa ajungi acolo unde ti-ai propus, mai repede si mai usor. Ca orice instrumente parghiile sunt de mai multe feluri si nu toate au aceeasi putere. Pentru ca afacerea dumneavoastra sa ajunga acolo unde doriti trebuie sa alegeti parghia potrivita. Exemple de parghii: Creditele pe care le imprumutatiAngajatii firmei dumneavoastra Echipa afacerii Internetul etc.Atunci cand parghia actioneaza in favoarea dumneavoastra afacerea dumneavoastra prinde aripi, insa cand actioneaza impotriva dumneavoastra va poate duce la faliment. Sa luam cateva exemple: ati imprumutat bani de la o banca, cu ei reusiti sa va puneti in practica proiectele, planul dumneavoastra este perfect, totul merge ca pe roate, afacerea se extinde si reusiti sa va achitati datoria, ba mai obtineti si ceva venit pe deasupra. Parghia a actionat in favoarea dumneavoastra si v-a ajutat sa cresteti. Dar sa ne imaginam si urmatorul scenariu: planul dumneavoastra are unele defectiuni, banii imprumutati nu va ajuta sa va dezvoltati afacere, ba va inglodeaza si mai mult in datorii, la termenul scadent nu reusiti sa inapoiati bani, banca pune sechestru pe bunurile firmei si sunteti nevoit sa inchideti afacerea. Parghia a actionat in defavoarea dumneavoastra si v-a distrus. Una din cele mai importante parghii este Echipa cu care porniti la drum. Este aproape indispensabil sa aveti o echipa. Ea trebuie sa fie alcatuita din oameni care au acelsi obiectiv cu al dumneavoastra si membrii ei trebuie sa-si imparta sarcinile. Nu este usor sa formati echipa potrivita dar odata ce o veti descoperi va deveni o adevarata formula a succesului. Fara o echipa e ca si cum v-ati lua la intrecere cu o bicileta contra unui tren, ca si cum ati lupta singur impotriva altor echipe. Pentru a concura cu alte echipe, ceea ce va lipseste este o echipa. Dar nici alegerea unei echipe nu e o activitate lipsita de griji. Puteti avea nenorocul sa adunati in jurul dumneavoastra oameni incapabili, sau mai rau, oameni care va invidiaza si vor sa va distruga, ideal ar fi sa va dati seama cat mai repede ce fel de oameni sunt membrii echipei dumneavaostra si sa va scapati cat mai repede de ei, acolo unde este cazul. Asadar inaite de a alege o parghie sau alta (evident puteti folosi mai multe parghii simultan) calculati bine riscurile ce s-ar putea ivi. Ai grija ce asculti. Atunci cand spui prietenilor sau familiei ca ai de gand sa incepi o afacere (si nu numai atunci) cu siguranta se va gasi cineva care “stie” exact de ce nu va merge,”stie” exact de ce vei da faliment si iti va spune ca faci o mare gresala si ca e mai bine sa iti vezi “de treaba ta”. De cele mai multe ori aceste persoane sunt bine intentionate dar sunt persoane care nu au experienta in afaceri, persoane care se tem sa inceapa o afacere. Cand iti spun ca “nu vei reusi”, ele iti transmit de fapt ca ele nu vor reusi (fiecare traieste in realitatea pe care si-o faureste in minte). Astfel de persoane iti pot distruge visele si daca le vei da ascultare poti rata sansa vietii tale. Este foarte important sa iti asculti propria intuitie si daca si aceasta iti spune ca “nu vei reusi” pune-ti intrebarea “cum sa fac pentru a reusi”. Nu uita, diferenta dintre succes si esec nu este alta decat atitudinea persoanla. E valabil si in cazul vocii interioare, poate mai mult decat in cazul celorlalte voci pe care le asculti. Ai grija ce-ti spui tie insuti pentru ca esti ceea ce gandesti. Gandurile pe care ti le sadesti in inima vor da roade mai devreme sau mai tarziu, partea buna este ca poti alege “rasadurile”. Daca iti vei spune mereu ca esti pe drumul cel bun, ca tot universul te sustine, ca te pricepi de minune la lucrurile pe care le faci si ca micile esecuri nu vor fi in masura sa te impiedice sa-ti realizezi ce-ti doresti atunci esti deja la un pas de a-ti atinge telurile. Cineva spunea ca cea mai dificila etapa a unei afaceri este motivatia personala si ca atunci cand aceasta faza este depasita, cand am luat in sinea noastra decizia ca vom porni pe acest drum si ca nimic nu ne va abate de pe el, restul e floare la ureche. Nu stiu daca acea persoana avea 100% dreptate dar sunt sigur motivatia interna si increderea in propriile forte au un rol esential intr-o afacere. Nu ma intelegeti gresit, nu va cer sa ignorati sfaturile bune ale pritenilor sau ale constiintei dumneavoastra, dimpotriva, dar nu ii lasati pe altii sa hotarasca in locul vostru, analizati toate sfaturile (bune sau rele), dar nu va lasati pacaliti de gandurile si sfaturile negative care va vor asalta la un moment sau altul. Sunteti stapanul propriilor ganduri, purtati-va ca atare, nu le lasati sa va stapaneasca ele pe voi, faceti asta incepand chiar de acum si veti fi uimit de rezultate, veti reusi sa va controlati mai bine evolutia financiara si rezultatele (este valabil si in alte domenii decat cel financiar). Planifica-ti afacerea. Structurarea clara a afacerii este una din etapele esentiale. Dupa ce planul a fost bine pus la punct va trebui sa-l structurati intr-un sistem care va deveni sistemul afacerii dumneavoastra. Orice afacere are un sistem dupa care functioneaza, chiar daca suntem sau nu constienti de acest lucru. La alcatuirea planului si a sistemului afacerii ia parte intreaba echipa. Din cauza entuziasmului, exista uneori tendinta de a minimaliza eventualele pericole ce pot arunca in aer planul afacerii, de aceea e nevoie de multa luciditate in prevenirea anumitor piedici ce s-ar putea ivi pe parcurs. Dar despre planul unei afaceri am vorbit deja intr-un articol precedent. In general harta parcursului dumneavoastra financiar ar fi bine sa arate astfel: VIS+ECHIPA+PRINCIPIILE SUCCESULUI FINANCIAR+”IDEEA DE MILIOANE”=SUCCESSuccesul are o reteta. Procesul de acumulare a averii trebuie sa se bazeze pe un sistem. Orice afacere mare are un sistem. Pentru a reusi, si afacerea dumneavoastra are nevoie de un sistem. Unora le-a luat ani buni pentru a gasi sistemul potrivit, altora doar cateva minute.Vestea buna e ca puteti cumpara o afacere cu un sistem cu tot. Este vorba de concesiuni. Insa in general concesiunile sunt foarte scumpe. Dar datorita internetului oricine poate incepe o afacere cu un sistem garantat. Veti gasi multe firme care va pot oferi astfel de oportunitati. Este si cazul site-ului nostru care va ofera un sistem de afaceri online ce nu necesita experienta anterioara si cunostinte vaste din domeniul IT-ului. Sistemul este sufletul unei afaceri, poti avea cea mai buna idee de afaceri din lume, poti avea cea mai competenta echipa, dar daca nu ai un sistem de vanzari (pana la urma despre asta e vorba, despre un sistem care sa ajute la vinderea produsului), atunci iti va fi foarte greu sa pornesti si sa faci sa mearga o astfel de afacere iar in final te vei “prabusi”, ba de multe ori se intampla ca ideea sa fie cea invinuita de esec, adevarata problema, sistemul, trecand de multe ori neobservata. Dar si atunci cand gasim un sistem bun ar trebui sa-l adaptam in functie de noi date ale problemei. De exemplu in cazul aparitiei concurentei (sau in cazul unor miscari strategice ale acesteia) precum si in cazul unor modificari legislative, sau mai concret, in funcite de fluctuatiile pietei. Cea mai mare avere este inteligenta dumneavoastra. Cu cat va veti dezvolta capacitatea de a descoperi afacerile bune, cu cat va veti forma ochiul in a vedea oportunitati acolo unde altii nu vad nimic, cu cat veti acumula mai multe cunostinte financiare cu atat veti cunoaste mai repede succesul. Investiti mereu in inteligenta dumnevoastra. Cititi carti cu subiect financiar, mergeti la seminarii, in ziua de azi informatia circula cu viteza gandului, e foarte important sa nu va ocoleasca. Un om de afaceri de succes e receptiv la o idee noua, daca e si buna o pune in practica. Asadar investiti in inteligenta dumneavoastra financiara, acei bani pe care ii dati pentru a cumpara carti, diverse materiale informationale, se pot dovedi o investitie pe termen lung extrem de profitabila. Azi informatia circula cu viteza gandului, cel care detine informatia detine puterea, nu este doar un cliseu al zilelor noastre, este o realitate. E bine? E rau? Nu stiu, dar daca vreti sa nu ramaneti in urma, atunci va trebui sa tineti pasul. Nu va bazati pe faptul ca daca aveti o anumita specializare sau diploma, nu mai este nevoie sa va documentati sau ca este inutil sa cumparati o carte cu subiect financiar. Omul cat traieste invata , mai ales in aceste vremuri in care totul se misca cu o viteza ametitoare, azi nu mai este atat de important ceea ce stii, ci cat de repede aflii. Cu siguranta ca nu vreti sa ramaneti in urma si sa ratati oportunitatile de afaceri care trec pe sub ochii dumneavoastra. Invatati din greseli. Oricine face greseli. Luati fiecare gresala pe care o faceti drept o lectie, analizati-o si trageti concluziile. Majoritatea oamenilor, atunci cand au de a face cu un esec, se descurajeaza si se feresc de a mai face afaceri, nu invata nimic din acea gresala si sfarsesc prin a o repeta sau prin a abandona cu totul lumea afacerilor.Toti am facut si facem la un moment sau altul greseli, e aproape inevitabil, important este modul in care actionam in fata esecului. Primul pas spre transformarea esecului intr-un succes este sa incetam a mai invinovati pe altii (chiar atunci cand merita), sa incetam a mai gasi scuze si sa privim adevarul in fata. Sa ne asumam gresala pe care am facut-o si sa ne dam seama clar unde am gresit. Chiar si atunci cand altcineva ne-a provocat intr-un fel sau altul esecul, tot noi suntem adevartii vinovati deoarece nu am calculat posibilitatea unei astfel de actiuni din partea persoanei respective. In felul acesta vom deveni mai puternici si pe viitor ne vom feri sa facem aceeasi gresala. Este important sa va insusiti aceste principii atunci cand porniti pe drumul construirii undei averi (desi multe dintre ele se pot aplica si in alte domenii ale activitatii umane). Multe afaceri, sunt sortite esecului inca de la inceput deoarece sunt pornite pe principii gresite. Pentru a va feri de falsele principii ale succesului am considerat ca este util sa redam cateva dintre cele mai cunoscute: FALSE PRINCIPII Ai nevoie de bani ca sa castigi alti bani (fals) : Ai nevoie de o idee buna de afaceri si de un sistem care sa puna in practica acea idee. Sunt multe exemplele de oameni care au reusit in afaceri pornind de la zero. Cineva spunea ca de fapt cele mai importante lucruri sunt pe gratis, si chiar asa este daca stati bine sa va ganditi. La fel stau lucrurile si in afaceri , nu banii sunt problema, daca aveti abilitatile necesare gasirii ideilor bune ,daca stapaniti principiile artei de a convinge, atunci banii vor veni de la sine. Intr-o afacere cineva pierde si altcineva castiga (fals) .Acesta este un mod foarte pagubos de face afaceri. Bineinteles ca exista astfel de “afaceri” , desi mai corect ar fi poate sa le numim escrocherii….Daca pornim la drum cu un astfel de princiu nu avem prea mari sanse de a merge mai departe. Curand “toata lumea” va afla de reputatia indoielnica , a noastra si a serviciilor noastre si astfel ne vom taia creanga de sub picioare (asta daca nu cumva avem deja probleme cu autoritatile si legislatia in vigoare).Vestea despre o servire defectoasa a clientului se raspandeste foarte usor. Un client nemultumit va povesti patania sa in medie la vre 30 de persoane care la randul lor o vor povesti mai departe si astfel vom beneficia de o nedorita publiciate negativa. Adevaratele afaceri sunt folositoare tuturor: rezolva problemele clientului (deci are de castigat) , ofera venituri comerciantului (castig) ; este un exemplu clasic de relatie castig-castig. Nu oricine poate face afaceri (fals) . Nu trebuie sa cautam prea adanc in istorie pentru a vedea ca nu din totdeauna oamneii au depins de un venit sub forma unui salariu. Majoritatea persoanelor contemporane cu bunicii nostrii isi castigau existenta valorificand proprietatile funciare. Daca scormonim si mai adanc in trecutul economic al umanitatii vedem ca inainte de era industriala aproape toti oamenii erau , intr-un fel sau altul, intreprinzatori privati, deci toti faceau “afaceri” si aproape nimeni nu depindea de un stat de plata. Concluziile le puteti trage si singuri. Credeti ca puteti conduce o afacere profitabila? Raspunsul il puteti da numai dumneavoastra, desi noi credem ca puteti!
Afaceri Internet, Articole Afaceri, Ponturi
De ce afacerea ta are nevoie de internet
# Afacerea ta va rula 24 de ore pe zi, 7 zile pe saptamana. Indiferent de zi sau de ora, siteul tau va putea fi vizitat non stop. Cei care au nevoie de informatii despre firma ta le pot obtine de pe web fara sa te mai deranjeze cu un telefon. In cazul site-urilor de vanzari vei putea incasa comenzi, deci venit, fara sa fie nevoie ca tu sa stai in fata calculatorului, poti realiza venituri in timp ce dormi. ## Nu ai nevoie de angajati. Un site poate fi intretinut cu usurinta fara ajutorul unui personalcalificat. Astfel poti mentine nivelul vanzarilor fara sa cheltuiesti in plus pentru serviciile unor angajati. # Mii de clienti in plus. Din ce in ce mai multi oameni folosesc azi internetul. Site-ul tau poate fi vazut din orice colt al lumii, poti astfel sa castigi clienti din orice tara, de pe orice continent, fara sa fii nevoit ca pentru asta sa investesti sume uriase. # Creaza-ti o imagine de firma serioasa. Internetul este un loc excelent unde iti poti crea o imagine. Un site de o calitate grafica superioara, un continut bogat si util, o prezentare puternica si mica ta afacere se poate bucura de imaginea si prestigiu unei mari companii. Totul este in mainile tale. # Publicitate pe bani putini. Cat te-ar costa sa apelezi la o firma de publicitate care sa tipareasca fluturasi de prezentare a produselor si serviciilor tale? Sau cat te-ar costa o reclama la un post de radio sau TV? Ei bine pe internet publicitatea se poate face cu banii foarte putini sau chiar deloc. Exista anunturi online gratuite, exista forumuri de discutii frecventate de mii de utilizatori, exista schimbul de bannere cu alte siteuri s.a.m.d. Poti incerca mai multe metode de promovare online pana o gasesti pe cea care ti se potriveste cel mai bine. # Servicii impecabile. Nimanui nu-i place sa vanda un produs si apoi sa se trezeasca pe cap cu clientii nemultumiti. Pe internet acest lucru poate fi evitat cu mai mult succes decat intr-o afacere offline. Site-ul poate contine o sectiune cu “Intrebari frecvente” in care sa fie explicate eventualilor clienti avantejele si dezavantajele produselor. Astfel eviti sa vinzi un produs unei persoane care nu-l intelege si care apoi te va asalta cu intrebari de tot soiul sau chiar iti va cere banii inapoi. # Munca ta poate fi vazuta si de altii. Atunci cand ai un website, rezultatele muncii tale pot fi prezentate cu usurinta. Indiferent daca esti web-designer sau constructor de machete, poti prezenta pe site cele mai reusite rezultate ale muncii tale. Ele vor afecta pozitiv imaginea firmei tale si vor fi o forma excelenta de publicitate. Oricand un eventual client poate fi dornic sa vada rezultatele activitatii tale, pur si simplu il trimiti pe site… # Invinge-ti concurenta! In momentul de fata exista pe internet peste 4 000 000 de site-uri si numarul lor continua sa creasca, cu toate astea exista inca afaceri care nu au facut acest pas. O firma care si-a lansat un website are un avantaj serios in fata concurentei. Asadar profita acum cand inca nu toate afacerile au propriul lor website, fii cu un pas inaintea majoritatii si numara-te printre pionieri. Dar o noua batalie incepe odata ajuns pe web, despre asta insa, intr-un articol viitor.
Strategia ta pe web
A crea un site strategic menit sa promoveze si sa vanda produsul sau serviciul tau, este unul din cei mai importanti factori determinanti pentru succesul tau online. Oricum este vorba doar de primul pas. Inainte de a incepe procesul de design al siteului este bine sa ai pusa la punct o strategie pentru intreaga afacere (vezi articolul “Planul afacerii”) si sa realizezi site-ul in jurul acestei strategii globale. Cei care au afaceri pe internet au in general doua optiuni principale in materie de website-uri:1. Website-uri care pe langa propriile produse si servicii sa cuprinda si informatii utile din acelasi domeniu cu tema site-ului.2. Mini-siteuri care sa contina doar promovarea produselor si serviciilor , fara niciun continut de alta natura. Ambele tipuri de website-uri pot fi la fel de profitabile, succesul tau va depinde in ultima masura de designul site-ului si strategia generala a afacerii. Site-urile cu un cntinut bogat, care pe langa propriile produse si servicii ofera si informatii utile in domeniu, isi educa uneori vizitatorii transformandu-i in clienti. Sa luam exemplul unui site de software care, inainte de a etala un nou produs (soft) la vanzare, va oferi gratuit un tutorial sau il va lasa in probe pentru o perioada de timp. Aceasta practica are menirea de a-i invata pe vizitatori cu noul produs, a-i arata avantajele si in final a-i determina sa-l cumpere. In acelasi timp site-ul respectiv isi creste si credibilitatea, lucru foarte important pe internet. Cheia succesului pentru un astfel de site este sa ofere informatii cu adevarat valoroase pentru vizitatorii sai, sa le fie cu adevarat util. Celalalt tip, mini-site-ului, se reduce de obicei la cateva pagini (cel mult 5 dar de obicei 1-2). Spre deosebire de site-urile de continut acestea se limiteaza doar la promovarea produselor si a serviciilor respective (de recomandat site-ul si produsul). Un mini-site ar trebui sa fie creat in HTML pur, fara flash-uri si alte artificii “fancy”, fara bannere si linkuri externe care sa distraga atentia posibililor clienti. In cazul mini-site-urilor cheia succesului il constituie traficul targhetat. Cu cat e mai mare cu atat mai bine. Spre deosebire de site-urile de continut, mini-site-urile au in general o rata de conversie mai mare (raportul dintre nr. de vizitatori si cel de cleinti) dar au nevoie de promovare targhetata pentru aceasta, care in general nu se obtine fara publicitate platita. Indiferent pentru tipul de site pentru care ai optat tine minte faptul ca site-ul tau este imaginea afacerii tale. De aceea prima impresie pe care o face un website este foarte importanta pentru ca ea se rasfrange in subconstientul vizitatorului asupra intregii tale afaceri. Felul in care vizitatorii percep site-ul are un mare impact asupra succesului tau online. In afacerile online, site-ul este cea mai importanta unealta de vanzari pe care o ai la indemana. Un site profesionist ar trebui sa aiba urmatoarele caracteristici : -propirul domeniu platit (.com, .ro, .net, etc.) -un design atragator si care sa dea impresia de profesionalism -Produse si servicii de calitate -sa fie optimizat pentru motoarele de cautare -sa fie usor de navigat -sa se incarce repede -sa ofere posibilitatea de a lansa comenzi foarte usor -sa contina un newsletter, etc.Analizeaza-ti mereu evolutia site-ului si intretineti-l cu atentie. Nu uita ca pe internet site-ul este parte vizibila a afacerii tale, fa-o sa arate incantator.
Agresiv de Publicitar

2006 .... Cu ce e mai breaz decat 2005 ? Sau de ce e mai important decat 2007 ? Pentru ca este anul INAINTE de Europa. Desi pun pariu ca mai putin de 5% din cei care se aventureaza pe piata online nu au consultat macar un mic raport despre situatia similara lor europeana, toti viseaza proiecte de la mari la foarte mari. Si asta intr-o lume care demonstreaza pe zi ce trece ca proiectele mici sunt mai valoroase si mai de substanta.
Romanul si investitia
Ei bine da, daca cu 5 ani in urma faptul ca aveai un site Internet era un lux, acum este o necesitate si nu se mai face carte de vizita sa nu fiti intrebat de producator "si la www ce punem?". Inca de la primul site Internet inventat in lume, al doilea gand a fost -oare cum acest site va produce bani? Lasand la o parte siturile companiilor care in mare se traduc tot in bani (mai multe contacte, mai multa informatie oferita, mai multa economie facuta cu publicitarele, potentiale contracte, comunicare cu clienti, etc ) , luam siturile de adresabilitate generala sau nisa, care cu toate vor sa produca bani, practic este ratiunea lor primara de a se fi infiintat. Poate din cauza ca inca e ieftina productia (adica foarte ieftin), poate din cauza ca inca ai specialisti pe piata la preturi accesibile (adica foarte accesibile), sau din cauza ca se pare ca Europa e la usa noastra si vine sa ne ia feliuta de paine, sau din cauza ca romanul are bani de investitii si cele in tehnologie s-au dovedit a fi pe locul doi dupa cele imobiliare ….. concluzia e una singura : romanul a inceput sa investeasca in situri. De ce ? Ca sa faca bani !
Publicitatea
Am trecut de faza 1. Presupunem ca am fost baieti destepti si am avut o idee buna, ca am avut norocul sa lucram cu firmele care sa ne execute proiectul in parametri ceruti de noi, ca avem parte de gazduire web si mentenanta buna … e momentul sa trecem la atac. Prima intrebare care o ridic - a avut proiectul inclusa si partea de marketing , inclusiv o schita generala a canalelor de publicitate pe Inetrnet unde situl va fi distribuit ? Un program de minim 6 luni pe care trebuie sa lucreze minim o persoana ca sa il puna in aplicare ? E o intrebare legitima pe care trebuie sa o adresez celor care se intra in domeniul Internet. Pentru ca foarte multi EXECUTA situl si apoi PLANUL. Pe principiul ca web-ul e mare si ca gasesti o modalitate buna (ca sa nu zic urat niste "baieti" sa te ajute). Insa daca nu ai habar macar de canalele pe care trebuie sa mergi, le descoperi DUPA, mai mult, apelezi la un consultant care nu a lucrat la planul tau, vrei si repede si evident eficient (caracteristica romaneasca de a vrea "ieri") singurul lucru care iti mai ramane la dispozitie este sa fii agresiv. Agresiv de publicitar. Cu consecintele de rigoare. 1% succes, 99% esec.
Agresivitatea
Agresivitatea vine din fuga dupa rezultate. Vrem cat mai repede sa atingem unul din indicatorii care atentie! ni se par importanti si nu care sunt pre-definiti. Pot spune ca sunt cateva lucruri care pur si simplu devin obsedante pentru orice om normal in momentul in care are prezenta online. Agresivitatea traficului - Cati vizitatori am avut astazi ? Exista o adevarata pasiune in click-ul pe unitatea de monitorizare a website-ului . Cel putin de 2-3 ori pe zi noul om Internet trece pe acolo ca sa vada ca au mai intrat inca 1,2,100,1000 de vizitatori . Succesul pare garantat de aceasta dar din pacate nu este asa. Din acesti vizitatori conteaza doar traficul "de calitate", adica cei care vin acolo pentru ca intr-adevar vor. Instrumentele agresive in cresterea traficului sunt diverse si le vedem la fiecare pas pe Internet. Plecam pur si simplu de la mailul nedorit in casuta noastra postala electronica in care suntem invitati zilnic sa cumparam, sa vizitam, sa comparam, sa ne amuzam … Este o agresivitate care fiecare o simtim zilnic. Mai departe este deschiderea fortata a unui alt site in timp ce noi vizitam ceva ce credem ca este important pentru noi. Vizitam un site industrial si ne trezim cu un site de dating deschis, care … trebuie sa il inchidem. Vrem nu vrem suntem fortati sa vedem ce inchidem, devenind victime ale agresiunii. Multi folosesc programe tip messenger. In timp ce discuti cu unul din prietenii tai te trezesti cu un mesaj publicitar de la un anonim , care trebuie sa il inchizi. Numai ca nestiind de unde vine va trebui sa il citesti ca sa nu stergi ceva important. Bannerele agresive se intalnesc la fiecare pas. Si nu vorbesc de cele care clipocesc, ci de cele care iti invadeaza pur si simplu ecranul. O modalitate din pacate in care cad firme mari sfatuite prost. Forum-uri. Din dorinta de a exploda cat mai rapid multi intra pe forumuri si publica mesaje aiurea, doar ca sa se expuna mai mult. Ceea ce agreseaza ceilalti utilizatori. Exemplele pot continua insa cred ca am subliniat ideea.
Efectele
Oricum ne gandim genul de publicitate in care faci "orice" ca sa cresti mai mult duce pe termen lung la efecte negative. Poate ca obtii astazi mult trafic pe situl tau, insa niste vizitatori care luna viitoare nu o sa ii mai ai si nici nu o sa mai revina vreodata. Oameni care la inceput cred in tine dar apoi … te uita (manifestat web prin dezabonarea de la newsletterde exemplu). Efectele asupra brandului sunt vizibile si directe (cine … spammerii aia ? sau cine … pacalicii aia? ) . Deja cand ai fost redus web la categoria de "aia" … poti spune ca ai dat-o in bara. Ca sa nu facem o pledoarie gresita as vrea sa mai punctez doua aspecte : - si televiziunea face publicitate agresiva si cateodata are efecte pozitive. Nu inseamna ca toate campaniile Internet agresive nu sunt bune … insa pe termen lung efectul este negativ ( de aceea campaniile agresive trebuie sa fie scurte pentru a produce valoare , moment in care agresivitatea greveaza mai mult pe curiozitate) - asa cum orice padure are usacaturile ei , si pe Internet, chiar daca faci lucrurile "a la carte" tot se va gasi cate unul care sa te critice si sa te vorbeasca de rau. Asta nu inseamna ca ceea ce faci este gresit si ca trebuie sa te opresti. De multe ori comunitatea daca cresti prea normal incearca sa te traga in jos pentru ca devii un potential pericol.
Concluzia
Ganditi bine proiectele web astfel incat componenta de marketing / publicitate sa detina un procent de minim 30% din documentatie. Gasiti din timp oamenii care sa se ocupe de proiect ca sa poata sa faca in acest timp si trainingul omului care va prelua componenta de marketing. Considerati si mijloace agresive online sau cross-media pentru promovare insa axati-va mai mult pe calitate si continuitate decat pe efectul "tavalug". Si nu in ultimul rand… faceti ce va place pe web , pentru ca din punctul nostru de vedere, al celor de la Underclick.ro , aici sta succesul in orice afacere web. Atentie si finete ! Si succesul va veni singur.
Publicitatea Online: Producatori si Cumparatori
Romania. 2006. Se trece in online de la amatorism la profesionism. Cine sunt cei care produc si cei care cumpara? Piata este deja cotata la 6 milioane de Euro. La mai mare!
1. Privire de ansamblu
O sa ma intorc putin in timp in anul 1998 cand web-ul romanesc dadea primele semne ca se formeaza ca fenomen. Existau putine site-uri (care ofereau si publicitate), insa fenomenul nu era unul reglementat. Actiunile erau neorganizate in sensul ca nu existau rating-uri de publicitate pe site-uri, nu exista monitorizare de calitate, clientii erau practic inexistenti. Toate acestea in contextul in care utilizatorii de Internet ii puteai numara pe degete. Chiar am o experienta personala cu proiectul Virtual Business Center care a fost planuit ca un portal de afaceri al judetului Arges si care urma sa traiasca din publicitate (1999). Interesul companiilor pentru un astfel de proiect a fost minim, desi preturile erau foarte scazute. Proiectul a fost inchis si reportat pentru perioada in care piata l-ar fi cerut, ceea ce s-a intamplat cativa ani mai tarziu (2002). Actiunile de reglementare a pietei in ceea ce priveste monitorizarea ( Trafic.ro, auditat in prezent de Ernst&Young), studiile pe piata referitoare la comportamentul utilizatorului (ArboMedia), aparitia companiilor de publicitate online (Boom, Arbo, Vodanet, iMedia), cei doi procesatori de plati electronice (DotCommerce si E-Payment), etc, ne pozitioneaza in anul 2006 pe o piata care creste si are regulile ei. Practic ne gasim in fata unei piete de advertising care anual se dubleaza (2006 - estimat 6 milioane Euro, 2005 - cca 3 milioane de Euro, 2004 - cca 1 milion Euro ). Comparatia cu cifrele mondiale (10 miliarde USD in 2005) ne plaseaza inca foarte jos raportat la potential. Comparatia cu ce se intampla pe piata romaneasca ne face sa ne gandim ca sectorul online capata o importanta din ce in ce mai mare in mixul de marketing. Exigentele cumparatorilor, nevoile lor crescande preseaza asupra producatorilor in asa mod incat se observa trecerea la "profesionism" din zona de "amator". Perspectivele sunt numai bune pentru aceasta piata.
2. Producatori
Producatorii de publicitate online sunt aceia care prin afacerile lor online ofera spatii unde se poate face promovare. Aceasta promovare poate imbraca mai multe forme : media-vizual, contextual, content, streaming, servicii legate.
Media-Vizual
In aceasta categorie intra spatiile de publicitate vizuale de diverse tipuri. In general sunt cunoscute sub denumirea de "bannere" sau "timbre web". Bannerele sunt formate publicitare standardizate [Full Banner, Skyscrapper, Leaderboard, Rectangle], formate cu care probabil sunteti obisnuiti din navigarea zilnica pe Internet, in timp ce timbrele web sunt formate grafice non-standard, a caror marime este dictata de posibilitatile de implementare. Producatorii de acest tip de spatiu publicitar sunt website-urile (newsletter). Pentru fiecare din spatiile oferite ei percep un ratecard (de obicei raportat la 1000 de afisari), o cotatie direct proportionala cu numarul de vizitatori, calitatea websitului, unicitatea continutului, adresabilitatea lui. Acestea variaza de la un website la altul si marimea lor este data indirect de eforturile de mentinere online a produsului, pentru ca pana la urma orice website este o afacere in sine. Modalitatea de vanzare a spatiilor publicitare se face sau prin efort propriu (in foarte putine cazuri) sau prin cedarea lor catre o agentie de publicitate online.
Contextual
Reclama contextuala sau publicitatea de tip text. Acest gen de advertising este cunoscut si sub denumirea de "linkuri sponsorizate". Si aici exista formatul standard impus de Google si formate non-standard impuse de spatiul de desfasurare. De obicei acestea sunt incadrate intr-un chenar, sunt puse in locuri in care sunt semnalizate ca publicitate, si se compun dintr-un titlu sugestiv, doua randuri de text publicitar si adresa web. Producatorii de acest tip de publicitate sunt website-urile si motoarele de cautare. Exista un ratecard pentru acestea (de obicei raportat la numarul de clickuri), iar mecanismele prin care ele sunt alocate in anume locuri si un anume context pot fi directe sau indirecte. Modalitatea de vanzare se face fie prin efort propriu (majoritatea cazurilor), fie prin alocarea catre o agentie de publicitate online.
Content
Producatorii de content sunt poate cei mai sofisticati in ce priveste publicitatea online. De obicei acest continut este unul adecvat fiecarui website in parte. Dar aici este cel mai simplu de indus publicitate, de sugerat, de redirectionat catre o adresa, sau .. de ce nu ... chiar un advertorial intreg. Nu exista ratecard pentru asa ceva si nici reprezentanti. De aceea nu se poate stabili un pret standard si el ajunge sa fie dictat de notorietatea celui care il publica si numarul de website-uri pe care apare continutul. Aici pretul sau posibilitatea de publicitate sunt negociate direct (de obicei prin email).
Streaming
Publicitatea streaming web o reprezinta interferenta acestui mediu cu mediile traditionale. Radio-ul si televiziunea online sunt concepte cu care deja ne-am obisnuit. Producatorii de media online ofera publicitate audio si video in cadrul emisiunilor online. Lucrurile sunt destul de asemanatoare aici ca in segmentul media traditional. Aici exista insa si posibilitatea de a mixa segmentul vizual cu streaming. Aceasta inseamna ca pe formatele publicitare tip banner din website-uri se poate integra media video si audio. Ratecard-urile la aceste formaturi sunt cele de la formatele standard, majorate cu cote de pana la 300%. Tot in legatura cu aceasta categorie as introduce inca doua legate de aceasta si anume a. segmentul jocurilor multimedia pe Internet. Acestea de asemenea pot fi purtatoare de publicitate. b. segmentul viral pe mail, care este purtator tot de media in 90% din cazuri.
Servicii legate
Publicitatea de acest gen se face in cadrul diverselor actiuni de pe website. Producatorii sunt website-urile, listele de discutii, ziarele online. Publicitatea imbraca forma unui barter in care ambii parteneri au de castigat. Acest gen de publicitate nu este oferit spre vanzare ci pur si simplu se naste dintr-o nevoie a partenerilor. Exemplu : "Este sigur sa faceti download de pe acest website pentru ca documentele sunt scanate cu solutia firmei ...", "Website-ul este gazduit prin amabilitatea ...", "Serviciul de Newsletter este trimis cu ajutorul solutiei ... ".
3. Cumparatori
Cumparatorii de publicitate online urmaresc mai multe scopuri, in functie de care actioneaza stabilind mixuri de marketing online. Avand in vedere ca pentru publicitatea online achizitionata se pot face previziuni cifrele sunt cele care dicteaza de cele mai multe ori aprobarea unor astfel de actiuni. Cumparatorii de publicitate online sunt de cele mai multe feluri , gasind aici de la multinationale pana la firme mici care cumpara publicitate pentru segmentele de nisa. Si chiar website-uri care cumpara spatiu pe alte website-uri pentru o mai mare expunere. Totul in esenta este o afacere care trebuie promovata. Asumandu-mi riscurile de rigoare declar inca o data ca cei responsabili cu achizitiile de publicitate sunt slab pregatiti pe acest segment si de multe ori nu sunt cumparatorii cei buni. De asemenea spun ca cei care fac mixurile de marketing online nu intotdeauna aleg canalele care trebuie. In Romania mai este mult de reglementat in directia aceasta.
4. Concluzii
- In ce priveste producatorii se trece incet dar sigur la profesionism. Website-urile devin afaceri in sine unde achizitionarea de publicitate are un pret stabilit pe criterii de piata si nu mai reprezinta o estimare generala. Monitorizarea si transparenta pietei creaza concurenta puternica. - Cumparatorii invata sa cumpere si devin tot mai sofisticati si pretentiosi. Publicitatea cumparata incep sa ia forme noi si se tinde catre individualizare. - Piata atat cea mondiala cat si cea din Romania sunt in crestere si segmentul se indreapta spre maturizare incet dar sigur. - Producatorii de publicitate sunt intr-o continua crestere (deja 50.000 site-uri in Romania) insa cei care sunt cu adevarat vanduti sunt primii (maxim primii 300) . Exista oportunitati mari atat pentru producatori cat si pentru cumparatori in continuare.
Publicitatea Online in 2006
Publicitatea online este un subiect din ce in ce mai des intalnit in discutiile marketerilor din piata. Raspunsul la intrebarea legitima de ce poate fi gasit in realitatea cotidiana. Mai greu la inceput, mai pioniereste ulterior, Internetul romanesc s-a impus ca un mediu stabil si care are deja importanta in peisajul media general. Daca acum cativa ani prezenta web era ceva optional, in ziua de astazi a devenit un status-quo. Si brusc Romania s-a trezit cu mii de situri active care comunica, se misca, au utilizatori, au un drum al lor. Toate acestea sunt medii propice pentru a fi purtatoare de publicitate. Un banner mic aruncat acolo intr-un colt de site poate de multe ori sa aduca beneficii. Costurile sunt evident mult mai mici decat in media clasica, insa si impactul este deocamdata mai mic. Spun mai mic pentru ca inca piata se dezvolta si estimez ca adevarata explozie a siturilor se va petrece in 2007. Firmele au inceput sa capete incredere in publicitatea online si in comertul online per ansamblu si cifrele stau marturie. De asemenea si utilizatorul final a inceput sa aiba incredere in informatia si in puterea Internetului, ceea ce il face mult mai deschis fata de acest mediu.
Mica istorie
Istoria publicitatii online in Romania coincide in termeni mari cu istoria publicitatii online in lume, cu rezerva pastrarii proportiilor pietelor. Daca in 1996 se considera in SUA ca Internetul este subred dupa fenomenul de "faliment al dot-com-urilor", care a inghitit cateva sute de milioane de dolari in investitii nerentabile, in 1998 Internet-ul stia sa spuna "am reusit, sunt aici si voi ramane aici". In 1998 cateva situri romanesti deja se impuneau si deveneau primele branduri online din peisajul nostru autohton. In 2000 deja incepuse batalia timid pentru castigarea de cat mai multi utilizatori. In 2002 deja vorbeam de un razboi al castigarii categoriilor generale de situri si doi ani mai tarziu in 2004 focalizarea principala se facea pe branduri , care sa se impuna in categorii chiar daca nu le castigau. In 2006 suntem in momentul de cotitura al siturilor de nisa care au inceput sa isi castige fiecare felia lui. Dinamica romaneasca este in tandem cu ansamblul pietei mondiale. In acest joc s-a dovedit un lucru insa foarte important. Pe Internet nu te poti juca! Fiecare site este o mica sau mare afacere care trebuie condusa ca atare, trebuie sa aiba un plan si mai ales resurse umane de calitate. Publicitatea online in Romania a nascut noi meserii si noi ocupatii. Exista acum un cadru putin institutionalizat ca meserii insa recunoscute in piata : webmaster, manager web, marketer online, agentie de publicitate, freelanceri, consultanti de diverse specializari. Si inca e abia inceputul.
Cifre statistice
Exista in prezent un numar mai mare de 70.000 de domenii cumparate la RNC , autoritatea nationala pentru tranzactionarea domeniilor ".ro", iar in peisaj avem doar 20.000 care se vad. Potentialul este deci de inca 2.5 ori cat piata in momentul de fata si singura limitare a fenomenului va fi pusa de absenta fortei de munca in constructia proiectelor. Cele 4000 de firme de soft din Romania produc in mica parte tehnologie web si sunt orientate mult la export. Anul viitor pe langa oportunitatile mult mai mari, piata se va confrunta si cu un vid de productie care poate fi acoperit in doua moduri : prin cercetare a cerintelor si identificare a unei solutii existente deja construite si implemetarea ei, fie prin angajarea unor resurse externe mai ieftine (vezi India si China). Exista avantaje dar si neajunsuri in oricare din cele doua variante. Evident ambele sunt luate in considerare in cazul in care in Romania va fi greu de lucrat cu specialistii actuali. Sa facem o privire de ansamblu si asupra cifrelor care determina piata . Cea mai mare fericire pe piata a fost anul 2003 cand publicitatea online inregistrata a depasit valoarea de 1 milion de Euro. 2004 aproape a dublat aceasta suma, pentru ca in 2005 valoarea ei sa atinga 3.5 milioane Euro. 2006 a fost previzionat pentru o crestere pana la 6 milioane de Euro insa cifrele date dupa trimestru aratau o depasire a plafonului de 2 milioane de Euro, un amanunt interesant care vrea sa spuna ca poate depasim 8 milioane de Euro acest an.
Jucatorii
Cine sunt jucatorii de pe piata ? Acestia pot fi priviti din cele doua directii. Websiturile, suport al publicitatii online si agentiile de publicitate, forta de vanzare. Aici s-a cristalizat destul de bine situatia pentru ca sunt putine websiteuri care isi vand singure publicitatea, fiecare ocupandu-se de ce stie mai bine. Websiturile sunt si ele independente, partenere, integrate in retele de situri in timp ce si agentiile de publicitate lucreaza destul de mult intre ele. Toate aceste semnale ne arata o piata in dezvoltare in care concurenta nu este atat de acerba si aceasta din cauza ca cei care au facut afaceri pana acum pe web au fost oameni pasionati si s-au inteles intre ei. Vremurile se schimba, concurenta se intareste si banul incepe sa dicteze actiunile tuturor. Pentru ca intre timp , fata de vremea cand situl era o pagina pasionala banala si ziua de astazi, diferenta o fac costurile de intretinere. Siturile s-au despartit deja in jucatori mari pe piata nationala, jucatori importanti pe categoriile de interes si jucatori in formare pe categoriile de nisa. Cuvintele "Leader", "Challenger", "Urmaritor" sunt la ordinea zilei si mai mult de atat, meciul se desfasoara minut cu minut pentru ca este monitorizat permanent. Efectul fiecarei zi de munca poti sa il contorizezi in ziua 2 si sa adaptezi din mers, sa schimbi si sa imbunatatesti. In momentul de fata exista un numar de 300 de situri care cu adevarat conteaza. In ce priveste agentiile de publicitate lucrurile sunt mai abrupte. O piata impartita de un numar de 10 agentii din care trei detineau 90% din ea. In momentul de fata si-au mai anuntat intentia inca doi jucatori mari , care vin din domenii colaterale. Anul 2006 va fi un an al schimbarilor in ce priveste agentiile de publicitate, mai ales ca exista intentia si de la alte agentii de nisa pentru a intra.
Tipologia clientilor
Tipologia clientilor cumparatori de publicitate online este una "corporate". Cei mai mari cumparatori de publicitate in web-ul romanesc sunt companiile multinationale si aceasta din doua motive : au bugete alocate pentru asa ceva si au inteles ca este un mediu pe care e bine sa il controleze inca de la inceput. Imparteala pietei este si in acest segment. Un site anume colaboreaza cu o companie de telefonie mobila si pe termen lung. Oarecum cu sume mici poti sa il blochezi concurenta pentru multa vreme. Alti cumparatori sunt cei ocazionali, cu actiuni sezoniere. Vara agentiile de turism la mare si iarna agentiile de turism pe ski. Exista bineinteles si clienti normali, care doresc sa cheltuie sume rezonabile in publicitatea online. De multe ori insa acestia isi ac ei cercetarea, cauta, identifica si negociaza. Multe din tranzactiile de acest gen scapa tranzactiilor auditate, ceea ce din punctul meu de vedere duce la o crestere cu cca 20% a valorii declarate oficial. Clientul de publicitate online este un client care invata foarte repede, se rafineaza rapid si care in cateva luni stie exact eficacitatea si tipologia advertisingului care il va face.
Previziuni
Cea mai dificila misiune este sa risti sa previzionezi o piata care inca nu e guvernata de criterii solide si inca e dezechilibrata in cazul unor miscari mari de forte. In mare insa tendintele ar trebui sa fie un pic accelerate fata de normalul ultimilor ani : - Valoarea pietei de publicitate pe 2006 va trece de cei 6 milioane prognozati in 2005, chiar daca reculul din piata peste vara a fost mare, determinat de aparitia unor jucatori noi - Pe 2007, valoarea pietei de publicitate online in Romania va depasi 15 milioane de Euro din cauza difersificarii serviciilor de publicitate. - Costurile pentru proiecte web vor deveni cu 10-100% mai scumpe decat daca ar fi produse in alta parte decat Romania. Cererea va fi mult mult mai mare ca oferta. - Fiecare proiect nou lansat va urmari o perioada de pregatire mai mare decat in trecut. Perioadele de pregatire initiala a afacerilor va capata o mare importanta, mai ales cand aceste afaceri sunt pe web - Vor aparea in zona siturilor peste 2000 de noi jucatori pe piata care vor dori sa castige portiuni din ea. Mare parte a acestora vor veni din partea segmentelor de nisa. - Publicitatea online se va legifera ca si fenomen si majoritatea firmelor din Romania, fie mici, fie mari vor considera oportun acest canal direct.
Cele 22 legi de baza ale Marketingului: Legile 1 – 11
Orice stiinta isi are legile ei. La fel si Marketingul. Cartea, scrisa de doi dintre cei mai mari Marketeri ai momentului, Al Ries si Jack Trout, se vrea o lectie pe care orice om din marketing sa o invete. Mai jos gasiti extrase ideile principale. Violati-le pe riscul dumneavoastra..., spun autorii.
Legea 1 : Legea LEADERSHIP-ului - "It is better to be first than is to be better"
Creeaza o categorie in care sa fii primul !
Primul brand in orice categorie este primul in mintea cumparatorului potential [ prospect ]
Daca este o categorie sau o idee proasta in mod sigur nu va avea succes
Se aplica oricarui produs, oricarui brand is oricarei categorii
In mod uzual poti sa inlocuiesti "leading" intr-o categorie cu "first" pentru ca nu vei gresi
Total Quality Management este un concept nou, care se bazeaza pe un "benchmarking" permanent.
Legea 2 : Legea CATEGORIEI - "Daca nu poti fi primul intr-o categorie, creeaza o categorie in care sa fii primul"
Vine in completarea primei legi. Aceasta noua lege iti spune ca daca nu poti sa o respecti pe prima nu trebuie sa disperi. Un competitor intr-o cursa poate fi castigator daca isi inventeaza "cursa" lui, adica o noua categorie, in care sa fie primul si pe care oamenii sa il asocieze cu primul
Legea 3 : Legea MINTII - "E mai bine sa fii primul in mintea oamenilor decat primul pe piata"
Este cea mai importanta lege a marketingului. Ea reprezinta TOTUL in marketing.
Sa fii primul pe piata iti da posibilitatea de a ajunge primul in mintea potentialilor clienti
O data "setata" o minte cu greu o mai schimbi, si daca reusesti aceasta schimbare, ea se produce foarte rar
Cea mai mare greseala de marketing este aceea de a schimba perceptia
"Intrarea" in minte nu se face usor, in timp pe baza unei aprecieri favorabile, ci se face in forta, spulberand orice impotrivire si aceasta din cauza ca oamenii sunt astfel construiti incat nu isi schimba ideile sau mai bine zis, nu vor ca tu sa le schimbi ideile.
Cativa bani cheltuiti cu cap la inceput pot valora cat foarte multi bani cheltuiti ulterior.
Legea 4 : Legea PERCEPTIEI - "Marketingul nu este o lupta a produselor, ci a perceptiilor"
Nu exista obiective reale, fapte reale sau "cel mai bun produs" ci doar o anumita perceptie a realitatii
Totul este relativ. Adevarul si perceptia fuzioneaza in minte
Pentru a concura cu faptul ca suntem singuri in Univers, oamenii se proiecteaza in lumea exterioara, "traiesc" prin prisma cartilor, filmelor, televiziunii, ziarelor, revistelor. Ei "apartin" cluburilor, organizatiilor, institutiilor. Reprezentarile externe par mult mai reale decat in propria minte.
Realitatea nu este ceea ce ne inconjoara ci ceea ce se percepe. Universul exista in minte. Acolo trebuie sa actioneze marketingul
Marketingul este de fapt o manipulare a acestor perceptii
Adevarul = o perceptie a unui expert, care este tot o perceptie a noastra ca acel om este expert.
Perceptia se schimba foarte greu. Oamenii in mare parte a cazurilor nu au dreptate.
Ce este cu adevarat rau Oamenii se bazeaza de multe ori pe perceptii "second hand", ale altora. De tipul ca "Se spune ca ", "Se stie ca "
Legea 5 : Legea FOCUS-ului - "Cel mai puternic concept in marketing este sa detii un cuvant in mintea potentialului client"
Cuvantul nu trebuie inventat, trebuie ales unul simplu si nu complicat
Este supremul sacrificiu, sa iti legi toate actiunile de un singur cuvant
Exemple computer(IBM), copiator(XEROX), siguranta(Volvo), tinerete(Pepsi), condus(BMW), livrare la domiciliu(Domino's), etc
Nu trebuie luat cuvantul altcuiva decat daca renunta la el in timp
Esenta marketingului este de a ingusta segmentul-tinta. Nu poti obtine ceva daca alergi dupa orice
Sa nu se faca focus pe cuvinte ne-necesare, tip calitate, onestitate,etc, care reprezinta valori interne ale oricarei firme.
Legea 6 : Legea EXCLUSIVITATII - "Doua companii nu pot detine acelasi cuvant in mintea potentialului client"
Daca cineva are deja un cuvant este fara sens sa incerci sa il detii
De fiecare data cand incerci sa schimbi, intaresti de fapt pozitia concurentului principal
In locul studiilor complicate in care se regasesc sute de atribute pentru un produs, miscarea trebuie facuta prin mutarea catre simplu.
Legea 7 : Legea SCARII VALORILOR - "Strategia folosita depinde de ce treapta ocupi pe scara"
Orice firma are ca obiectiv primar sa se impuna ca primul in minte. Daca acest lucru nu va reuseste, incercati sa va pozitionati ca locul 2 sau 3 in mintea oamenilor
Trebuie retinut ca produsele nu sunt egale. Prospectul le clasifica in mintea lui dupa o anumita scara. Pentru orice exista o scara.
Mintea e selectiva. Pe acelasi principiu al scarii, mintea selecteaza informatiile pe care doreste sa le primeasca si pe celelalte le respinge.
Mintea accepta doar DATE NOI CONSISTENTE vizavi de scara de produse.
Numarul de scari difera de la produs la produs. Ce este cumparat frecvent sau exprima o experienta neplacuta are putine trepte ale scarii. Ce este cumparat o singura data in viata sau exprima un maxim de placere are o singura treapta scara. Cu cat este implicat mai mult in schimb factorul personal, chiar la nivel de cumparare frecventa, scara are din ce in ce mai multe trepte.
Relatia directa intre cota de piata si scara este evidenta. De obicei primii trei, numiti si "Cele 3 branduri conducatoare" au ponderea de 4:2:1 pe scara, lucru tradus si in cotele de piata.
Se retin de catre oameni maxim 7 lucruri vizavi de un sibiect. Este la fel si cu categoriile. Un om retine maxim 7 branduri pe un anume produs sau serviciu.
Legea 8 : Legea DUALITATII - "Pe termen lung fiecare piata devine o cursa de doi"
Acestia sunt de regula cel mai vechi pe piata si primul challenger
Pe termen lung numarul 1 pierde procente in favoarea numarului 2
Aceasta lege ajuta foarte mult la planificarea strategiilor pe termen scurt
Pe pietele unde nu exista numarul 2, acestea sunt practic invitatii la atac pe ele
MIntea functioneaza de tipul "Trebuie sa fie cei mai buni, doar sunt liderii"
Legea 9: Legea OPOZITIEI - "Daca tragi pentru locul 2, strategia ta e impusa de lider"
In putere exista slabiciune. Chiar daca scara valorilor e puternica este posibil ca numarul 2 sa inverseze situatia.
Studiati firma de deasupora voastra. Gasiti-i forta si invatati sa o transformati in slabiciune
Nu incercati sa fiti mai buni, dar incercati sa fiti diferiti
Acest atac are doua taisuri. Trebui contracarat cu ceva ce oamenii realizeaza imediat si nu in timp lung
Negativul ca sa fie eficient trebuie sa fie adevarat
Legea 10 : Legea DIVIZARII - "Peste timp, o categorie se divide in doua sau mai multe categorii"
Computere - categoria, s-a divizat in : mainframes, minicomputere, workstatio, computere personale)PC), laptopuri, notebook, computere de buzunar.
Fiecare nou segment este o entitate noua, separata, distincta, care are o ratiune de a exista si are liderul sau, care rareori este acelasi cu cel din categoria principala.
Cea mai mare greseala este sa crezi ca aceste noi categorii se combina ( vizavi de sinergie si alianta corporatista, concepte raspandite larg in SUA). Ele se divid!
Pentru ca un lider sa se mentina el trebuie sa lanseze noi branduri pentru fiecare categorie noua. Nu trebuie implementat brandul principal pentru ca el creeaza confuzie.
E mai bine mai devreme decat mai tarziu. Nu poti sa fii primul intr-o categorie insa daca nu astepti un timp ca lucrurile sa se dezvolte.
Legea 11: Legea PERSPECTIVEI - "Efectele de marketing se vad dupa o perioada de timp"
Efectele pe termen lung sunt inversul celor de pe termen scurt. DAca jefuiesti o banca de 100.000 dolari si a doua zi esti prins si inchis pentru o perioada de 10 ani de zile, poti spune sau ca ai muncit o zi pentru 100.000 dolari, sau poti spune ca ai muncit 10 ani pentru 10.000 pe an. Depinde doar de punctul de vedere.
Este foarte greu sa vezi efectele pe termen lung, mai ales cand se lucreaza cu o planificare trimestriala
Legea 12 : Legea EXTENSIEI LINIEI DE PRODUSE - "Exista o presiune irezistibila de a profita de notorietatea brandului"
Este cea mai incalcata lege a marketingului si care are loc in continuare in fiecare zi
Atata vreme cat o companie este concentrata pe un singur produs ea este foarte profitabila. In momentul in care trece la n produse, incepe sa piarda bani.
Cand incerci sa faci TOT pentru TOATE persoanele, ai deja o mare problema. Mai bine tare intr-un singur punct decat slab in toate.
Sunt atatea domenii de extindere cat galaxii in univers. Si se inventeaza sute in fiecare zi. Poti intra in oricare din ele. Insa pe termen lung, cu prezenta unei concurente serioase pe piata nu vei face fata"
"Mai mult e mai putin" Mai multe produse, mai multe piete, mai multe aliante = mai putini bani
"Mai putin e mai mult" Un produs, o piata, specializare, un cuvant in mintea oamenilor = bani
Un nou brand inseamna bani, timp, idei si concept. Multora le este mai simplu sa foloseasca ce au deja. Ca un brand sa reuseasca trebuie sa fie 1. primul in categoria sa sau 2. o alternativa la lider.
Antidotul este curajul corporatist de a spune NU . Este o resursa mult mai la indemana.
Legea 13 : Legea SACRIFICIULUI - "Ca sa obtii ceva trebuie sa renunti la ceva"
Este opusul legii numarul 12. Exista trei sacrificii mari 1. Linia de produse
Daca vrei sa ai succes trebuie sa reduci linia de produse si nu sa o extinzi
Nu este adevarat ca daca ai mai multe produse vinzi mai mult. Linia completa de produse este un lux pentru ratati
Lumea afacerilor de astazi este plina de "generalisti" si de "specializati". Majoritatea "generalistilor" au probleme in loc sa domine piata. 2. Piata tinta
Unde scrie ca trebuie sa te adresezi tuturor cu afacerea ta ?
Targetul nu este piata. Aceasta este doar o aparenta. Nu este acelasi lucru cu oamenii care vor cumpara intr-adevar produsul.
De cele mai mutle ori adresarea unei naume categorii antreneaza oameni si din alte categorii daca este facuta bine. 3.Schimbarea constanta
Nu scrie nicaieri ca trebuie sa iti schimbi in fiecarea an strategia si asta mai ales conform bugetului
Daca urmaresti cresterile si scaderile pietei cu strategia vei sfarsi prin a te abate de la drumul drept. Primul pas in mentinerea unei pozitii constante este de a nu schimba.
Legea 14 : Legea ATRIBUTELOR - "Pentru fiecare atribut, exista un opus, care este la fel de eficient"
Vine in completarea legii 6 care spunea ca daca nu ai un cuvant al tau trebuie sa ti-l gasesti. In majoritatea cazurilor, acel cuvant il detine deja concurenta. Trebuie gasit un alt atribut !
Gandirea este ca daca ceva deja merge , atunci trebuie sa gasim ceva similar. Gresit !
Marketingul este o lupta a ideilor. Daca vrei sa castigi trebuie sa ai o idee si un atribut propriu in jurul caruia sa iti indrepti eforturile. Daca nu ai una din cele doua ar trebui sa ai un pret scazut. Foarte scazut !
Se spune ca atributele nu sunt toate egale si ca au si ele o scara a importantei. Deci incercati sa il detineti pe cel mai important .
Niciodata sa nu ignorati potentialul unui nou atribut si sa il analizati cu atentie.
Legea 15 : Legea SINCERITATII - "Cand admiti ceva negativ in legatura cu tine, prospectul il va lua drept pozitiv"
Este impotriva naturii ca o corporatie sau un om sa isi admita greselile. De ani de zile suntem bombardati cu gandirea pozitiva, prin dictoane de genul "Think positive!" . Este de necrezut insa de multe ori functioneaza sa admiti ceva negativ pentru ca apoi sa il tranformi in favoarea ta in ceva pozitiv.
Sinceritatea este mereu dezarmanta. Orice declaratie negativa o faci despre tine este in majoritatea cazurilor admisa direct ca si adevar. Pe cealalta parte afirmatiile pozitive sunt privite mereu cu suspiciune. Intr-o propozitie negativa nu se mai cere nici o dovada de catre potentialul client.
Dece se cauta evidentul?Pentru ca marketingul este mereu in cautarea evidentului. Din moment ce este foarte greu sa schimbi o parere o data formata. eforturile de marketing trebuie directionate spre folosirea ideilor si conceptelor deja stabilite in minte.
Gandirea pozitiva a fost mult supraapreciata. Explozia comunicatiilro in societate au facut oamenii sa fie precauti si suspiciosi vizavi de companii care incearca sa le vanda orice. Admiterea unei probleme existente este ceea ce foarte companii fac. Cand o companie incepe mesajul admitzand ca are o problema, aproape instinctiv se deschid mintile. Ganditi-va de cate ori a venit cineva la voi cu o problema si atitudinea voastra de a-l ajuta. Acum ganditi-va la conversatia cu cineva care va povesteste ce lucruri minunate face. Va pierdeti interesul repede!
Negativul nu trebuie sa tina mult. El trebuie rapid transformat in pozitiv!
Onestitatea este cea mai buna politica
Legea 16 : Legea SINGULARITATII - "In fiecare situatie, doar o miscare produce efecte substantiale"
Multi considera succesul a fi o suma totala a mai multor eforturi mici executate cum trebuie. Credinta ca a aplica mai multe strategii probate, urmate de un program strict duce la succes. Oricum ai incerca, sau din greu sau mai usor, diferentele sunt marginale. Si cu cat este mai mare compania cu atat sunt mai mari sansele ca sa nu se realizeze o abordare "din greu".
Sa gasesti o miscare inteligenta este foarte greu. Iar sa gasesti mai multe este aproape imposibil.
La fel este si in marketing. Liderul este vulnerabil intr-un singur loc. In acel loc trebuie canalizata toata forta unei "invazii". Cu atat mai mult ca acolo se asteapta cel mai putin sau deloc.
Ca sa gaseasca acea idee, acel concept singular, managerii trebuie sa stie ce se intampla in piata. Trebuie sa coboare din birouri in cotidian. Trebuie sa stie ce merge si ce nu merge. Din cauza costurilor mari pe o greseala de marketing nu puteti sa va permiteti sa delagati deciziile. Este foarte greu daca stati la birou si nu va implicati in proces !
Legea 17 : Legea NEPREVAZUTULUI - "In cazul in care nu planificati chiar voi pentru concurenta, nu puteti prevedea viitorul"
In mod impicit, toate planurile de marketing sunt o presupunere in ceea ce priveste viitorul. Majoritatea acestor planuri se dovedesc a fi gresite in ce priveste viitorul. Cu sute de computere si o armata de analisti, acesta nu poate fi anticipat.
Greseala mare este sa nu stii ce inseamna un plan pe termen lung si unul pe termen scurt. Cele pe termen lung de obicei nu sunt urmate si nu sunt bagate in seama, iar cele pe termen scurt sunt preponderent financiare.
Un bun plan pe termen scurt este cel care iti defineste unghiul de abordare si cuvantul cheie, iti diferentiaza compania si produsul. Apoi vine cel pe termen lung, care este mai mult o directie, care stabileste cum sa iti maximizezi unghiul sau ideea.
Cum poti insa prezice? Avand la indemana trendurile de piata. Este bine, insa exista capcana extrapolarii, de a presupune tu pana unde merg trendurile. Este ca si cum ai presupune ca viitorul este o continuare a prezentului. Avand la indemana cercetarile de marketing ? Acesta sunt mai mult o problema. Ideile noi si conceptele sunt imposibil de masurat. Oamenii nu stiu ce o sa faca pana in momentul in care vor avea de luat o decizie.
Legea lui Peter : "Neasteptatul se intampla intotdeauna". De remarcat exemplul Xerox, unde nici cercetarea de piata si nici trendul nu au scos la iveala oportunitatea de a intra cu un copiator pe piata. Ati tras vreodata o hartie la "xerox" ?
Nimeni nu poate prezice viitorul cu exactitate. La fel nici planurile de marketing nu ar trebui sa o faca.
Legea 18 : Legea SUCCESULUI - "Succesul duce adesea la aroganta si aroganta duce la esec"
Ego-ul este cel mai mare dusman al marketingului de succes. Ce este nevoie ? Obiectivitate ! Cand oamenii au succes devin tot mai putin obiectivi. Substituie deseori gandirea lor gandirii pietei.
Succesul este deseori elementul fatal care sta in spatele extensiei liniilor de productie. Cand o comapnie are succes, conducatorii ei vor presupune in primul rand ca este din cauza brandului. Si imediat cauta alte produse pe care sa le eticheteze la fel. De fapt este invers. Nu numele a facut brandul faimos (desi invers functioneaza ca un nume prost poate frana dezvoltarea). Brandul a devenit faimos pentru ca s-au facut miscarile corecte de marketing. In alte cuvinte, pasii facuti au fost in concordanta cu legile marketingului.
Ai ajuns primul in minte. Ai focalizat segmentul . Ai gasit un atribut puternic. Succesul duce ca sa pui acest nume faimos si pe alte produse.
Daca sunteti un director ocupat cum va adunati informatia obiectiva despre ce se intampla cu adevarat? Cum puteti pune baza ca ce va spun cei de la middle management nu este ceea ce vreti de fapt sa auziti? Cum sunteti in stare sa primiti vestile proaste, la fel ca pe cele bune ?
O posibilitate - puteti sa va deghizati. Sa mergeti pe lantul de productie, acolo unde nu va cunoste nimeni si sa incercati sa aflati parerile obiective.
In SUA la o companie mare se apreciaza ca directorul petrece 18 ore pe saptamana cu activitati in afara companiei, plus inca 17 ore de sedinte interne si inca 6 ore de pregatire a acestor sedinte. Raman doar 20 de ore pentru a face restul in companie, si de obiecei se deleaga functia de marketing, o greseala la nivel inalt.
Gorbaciov catre Regan :"E mai bine sa vezi o data decat sa auzi de 100 ori"
Legea 19 : Legea ESECULUI - "Esecul trebuie asteptat si acceptat"
Prea multe companii incearaca sa indrepte lucrurile in loc sa renunte la ele. Devine un mod de viata reorganizarea in fata insuccesului. Sa admiti o greseala nu este ceva care sa puna capat carierei tale. Cea mai buan strategie este sa recunosti din timp greala si sa iei masuri pentru a limita pierderile. Cei mai buni la acest capitol sunt japonezii si aceasta din cauza ca managementul este mult mai concentrat si tind sa isi elimine propriul ego din afaceri". Este mult mai simplu sa traiesti cu "Am gresit cu totii" decat cu "Eu am gresit". De aceea japonezii stau foarte bine pe piata. Cand s-a facut o greseala o admit imediat , se iau masurile de rigoare si apoise trece mai departe.
De retinut ca este greu sa fii primul intr-o noua categorie fara sa iti rupi gatul. Daca o companie ar lucra intr-un mod ideal atunci ea ar trebui sa aiba spirit de echipa, dedicare si un lider de sacrificiu. Pe care in mod normal un patron l-ar concedia dupa ce si-a facut treaba"
Legea 20 : Legea BOOM-ului MEDIATIC - "Situatia este deseori invers decat cea care apare in presa"
Cand o companie merge bine nu are nevoie de mediatizare. Cand aceasta apare deseori semnalizeaza probleme.
Tinerii reporteri si editori tind sa fie mult mai impresionati de ceea ce citesc in alte parti decat informatiile pe care ei insisi le aduna. Odata pornita mediatizarea ea merge inainte si nu se opreste. Istoria este plina de insuccese care au fost mari succese de presa. Mediatizarea incalca grav legea viitorului neprevizibil.
Daca vreti sa vedeti repere importante nu cautati prima pagina a ziarului, ci cautati micile insertii din paginile neimportante. Capturarea atentiei publicului nu este tot una cu revolutionalizarea pietei.
Videotelefonul nu a fost un succes chiar daca a fost mediatizat de peste 20 de ani. Nimeni nu vrea sa se imbrace cand vorbeste la telefon
Marile revolutii nu vin la pranz cu reluarea editiei la ora 18.00. Marile revolutii vin noaptea si te trezesti dimineata deja uimit.
Legea 21 : Legea ACCELERATIEI - "Programele de succes nu se construiesc pe sezon, ci pe trenduri"
O sezonalitate a pietei poate deveni profitabila, insa nu este o miscare de termen lung. Cand trendul incepe de multe ori prinde compania cu mult personal, cheltuieli de regie care cresc si retele de distributie mari. Cand sezonalitatea dispare compania intra deseori in soc financiar.
Cand afacerea ta creste mult pe sezonalitate, trebuie sa incerci sa o demontezi si sa repui in drepturi normalitatea pietei.
Exemplul managerului lui Elvis Presley care in momentul in care era faimos i-a redus numarul de aparitii, salvand astfel imaginea sa, care nu a fost consumata sezonier, ci ceruta apoi cu regularitate.
Legea 22 : Legea RESURSELOR - "Fara finantarea necesara, orice idee se zdrobeste"
Nici o idee nu se duce prea departe fara finantarea necesara. Deseori cei care au idei cred ca marketingul este cel care le va aduce succesul. este adevarat ca fara el nu se poate. Dar ca sa stai in prim alinie ai nevoie de bani. O idee slaba cu o finantare de milioane de dolari s-ar putea sa aiba succes in fata uneia excelente dar cu putini bani"
Ideea trebuie folosita pentru a obtine finantare. Marketingul poate veni apoi sa se muleze acesteia. O idee fara bani nu valoreaza NIMIC. Pregatiti-va pentru a fi finatati sa renuntati la o mare parte din ea. "
Viata poate parea nedreapta in jocul marilor companii si a banilor pe care ii detin vs. micile companii in care se pune multa daruire. Poti fi scos de pe piata foarte repede.
Sfat: Fiti rationali, investiti in prima faza aproape tot. Ca sa invartiti toate aceste "roti" ale marketingului veti avea nevoie de bani. Multi bani. "The 22 Immutable Laws of Marketing" - Al Ries & Jack Trout, Harper Collins, 1994
Cele 22 legi de baza ale Marketingului: Legile 12 – 22
Orice stiinta isi are legile ei. La fel si Marketingul. Cartea, scrisa de doi dintre cei mai mari Marketeri ai momentului, Al Ries si Jack Trout, se vrea o lectie pe care orice om din marketing sa o invete. Mai jos gasiti extrase ideile principale. Violati-le pe riscul dumneavoastra..., spun autorii.
Legea 12 : Legea EXTENSIEI LINIEI DE PRODUSE - "Exista o presiune irezistibila de a profita de notorietatea brandului"
Este cea mai incalcata lege a marketingului si care are loc in continuare in fiecare zi
Atata vreme cat o companie este concentrata pe un singur produs ea este foarte profitabila. In momentul in care trece la n produse, incepe sa piarda bani.
Cand incerci sa faci TOT pentru TOATE persoanele, ai deja o mare problema. Mai bine tare intr-un singur punct decat slab in toate.
Sunt atatea domenii de extindere cat galaxii in univers. Si se inventeaza sute in fiecare zi. Poti intra in oricare din ele. Insa pe termen lung, cu prezenta unei concurente serioase pe piata nu vei face fata"
"Mai mult e mai putin" Mai multe produse, mai multe piete, mai multe aliante = mai putini bani
"Mai putin e mai mult" Un produs, o piata, specializare, un cuvant in mintea oamenilor = bani
Un nou brand inseamna bani, timp, idei si concept. Multora le este mai simplu sa foloseasca ce au deja. Ca un brand sa reuseasca trebuie sa fie 1. primul in categoria sa sau 2. o alternativa la lider.
Antidotul este curajul corporatist de a spune NU . Este o resursa mult mai la indemana.
Legea 13 : Legea SACRIFICIULUI - "Ca sa obtii ceva trebuie sa renunti la ceva"
Este opusul legii numarul 12. Exista trei sacrificii mari 1. Linia de produse
Daca vrei sa ai succes trebuie sa reduci linia de produse si nu sa o extinzi
Nu este adevarat ca daca ai mai multe produse vinzi mai mult. Linia completa de produse este un lux pentru ratati
Lumea afacerilor de astazi este plina de "generalisti" si de "specializati". Majoritatea "generalistilor" au probleme in loc sa domine piata. 2. Piata tinta
Unde scrie ca trebuie sa te adresezi tuturor cu afacerea ta ?
Targetul nu este piata. Aceasta este doar o aparenta. Nu este acelasi lucru cu oamenii care vor cumpara intr-adevar produsul.
De cele mai mutle ori adresarea unei naume categorii antreneaza oameni si din alte categorii daca este facuta bine. 3.Schimbarea constanta
Nu scrie nicaieri ca trebuie sa iti schimbi in fiecarea an strategia si asta mai ales conform bugetului
Daca urmaresti cresterile si scaderile pietei cu strategia vei sfarsi prin a te abate de la drumul drept. Primul pas in mentinerea unei pozitii constante este de a nu schimba.
Legea 14 : Legea ATRIBUTELOR - "Pentru fiecare atribut, exista un opus, care este la fel de eficient"
Vine in completarea legii 6 care spunea ca daca nu ai un cuvant al tau trebuie sa ti-l gasesti. In majoritatea cazurilor, acel cuvant il detine deja concurenta. Trebuie gasit un alt atribut !
Gandirea este ca daca ceva deja merge , atunci trebuie sa gasim ceva similar. Gresit !
Marketingul este o lupta a ideilor. Daca vrei sa castigi trebuie sa ai o idee si un atribut propriu in jurul caruia sa iti indrepti eforturile. Daca nu ai una din cele doua ar trebui sa ai un pret scazut. Foarte scazut !
Se spune ca atributele nu sunt toate egale si ca au si ele o scara a importantei. Deci incercati sa il detineti pe cel mai important .
Niciodata sa nu ignorati potentialul unui nou atribut si sa il analizati cu atentie.
Legea 15 : Legea SINCERITATII - "Cand admiti ceva negativ in legatura cu tine, prospectul il va lua drept pozitiv"
Este impotriva naturii ca o corporatie sau un om sa isi admita greselile. De ani de zile suntem bombardati cu gandirea pozitiva, prin dictoane de genul "Think positive!" . Este de necrezut insa de multe ori functioneaza sa admiti ceva negativ pentru ca apoi sa il tranformi in favoarea ta in ceva pozitiv.
Sinceritatea este mereu dezarmanta. Orice declaratie negativa o faci despre tine este in majoritatea cazurilor admisa direct ca si adevar. Pe cealalta parte afirmatiile pozitive sunt privite mereu cu suspiciune. Intr-o propozitie negativa nu se mai cere nici o dovada de catre potentialul client.
Dece se cauta evidentul?Pentru ca marketingul este mereu in cautarea evidentului. Din moment ce este foarte greu sa schimbi o parere o data formata. eforturile de marketing trebuie directionate spre folosirea ideilor si conceptelor deja stabilite in minte.
Gandirea pozitiva a fost mult supraapreciata. Explozia comunicatiilro in societate au facut oamenii sa fie precauti si suspiciosi vizavi de companii care incearca sa le vanda orice. Admiterea unei probleme existente este ceea ce foarte companii fac. Cand o companie incepe mesajul admitzand ca are o problema, aproape instinctiv se deschid mintile. Ganditi-va de cate ori a venit cineva la voi cu o problema si atitudinea voastra de a-l ajuta. Acum ganditi-va la conversatia cu cineva care va povesteste ce lucruri minunate face. Va pierdeti interesul repede!
Negativul nu trebuie sa tina mult. El trebuie rapid transformat in pozitiv!
Onestitatea este cea mai buna politica
Legea 16 : Legea SINGULARITATII - "In fiecare situatie, doar o miscare produce efecte substantiale"
Multi considera succesul a fi o suma totala a mai multor eforturi mici executate cum trebuie. Credinta ca a aplica mai multe strategii probate, urmate de un program strict duce la succes. Oricum ai incerca, sau din greu sau mai usor, diferentele sunt marginale. Si cu cat este mai mare compania cu atat sunt mai mari sansele ca sa nu se realizeze o abordare "din greu".
Sa gasesti o miscare inteligenta este foarte greu. Iar sa gasesti mai multe este aproape imposibil.
La fel este si in marketing. Liderul este vulnerabil intr-un singur loc. In acel loc trebuie canalizata toata forta unei "invazii". Cu atat mai mult ca acolo se asteapta cel mai putin sau deloc.
Ca sa gaseasca acea idee, acel concept singular, managerii trebuie sa stie ce se intampla in piata. Trebuie sa coboare din birouri in cotidian. Trebuie sa stie ce merge si ce nu merge. Din cauza costurilor mari pe o greseala de marketing nu puteti sa va permiteti sa delagati deciziile. Este foarte greu daca stati la birou si nu va implicati in proces !
Legea 17 : Legea NEPREVAZUTULUI - "In cazul in care nu planificati chiar voi pentru concurenta, nu puteti prevedea viitorul"
In mod impicit, toate planurile de marketing sunt o presupunere in ceea ce priveste viitorul. Majoritatea acestor planuri se dovedesc a fi gresite in ce priveste viitorul. Cu sute de computere si o armata de analisti, acesta nu poate fi anticipat.
Greseala mare este sa nu stii ce inseamna un plan pe termen lung si unul pe termen scurt. Cele pe termen lung de obicei nu sunt urmate si nu sunt bagate in seama, iar cele pe termen scurt sunt preponderent financiare.
Un bun plan pe termen scurt este cel care iti defineste unghiul de abordare si cuvantul cheie, iti diferentiaza compania si produsul. Apoi vine cel pe termen lung, care este mai mult o directie, care stabileste cum sa iti maximizezi unghiul sau ideea.
Cum poti insa prezice? Avand la indemana trendurile de piata. Este bine, insa exista capcana extrapolarii, de a presupune tu pana unde merg trendurile. Este ca si cum ai presupune ca viitorul este o continuare a prezentului. Avand la indemana cercetarile de marketing ? Acesta sunt mai mult o problema. Ideile noi si conceptele sunt imposibil de masurat. Oamenii nu stiu ce o sa faca pana in momentul in care vor avea de luat o decizie.
Legea lui Peter : "Neasteptatul se intampla intotdeauna". De remarcat exemplul Xerox, unde nici cercetarea de piata si nici trendul nu au scos la iveala oportunitatea de a intra cu un copiator pe piata. Ati tras vreodata o hartie la "xerox" ?
Nimeni nu poate prezice viitorul cu exactitate. La fel nici planurile de marketing nu ar trebui sa o faca.
Legea 18 : Legea SUCCESULUI - "Succesul duce adesea la aroganta si aroganta duce la esec"
Ego-ul este cel mai mare dusman al marketingului de succes. Ce este nevoie ? Obiectivitate ! Cand oamenii au succes devin tot mai putin obiectivi. Substituie deseori gandirea lor gandirii pietei.
Succesul este deseori elementul fatal care sta in spatele extensiei liniilor de productie. Cand o comapnie are succes, conducatorii ei vor presupune in primul rand ca este din cauza brandului. Si imediat cauta alte produse pe care sa le eticheteze la fel. De fapt este invers. Nu numele a facut brandul faimos (desi invers functioneaza ca un nume prost poate frana dezvoltarea). Brandul a devenit faimos pentru ca s-au facut miscarile corecte de marketing. In alte cuvinte, pasii facuti au fost in concordanta cu legile marketingului.
Ai ajuns primul in minte. Ai focalizat segmentul . Ai gasit un atribut puternic. Succesul duce ca sa pui acest nume faimos si pe alte produse.
Daca sunteti un director ocupat cum va adunati informatia obiectiva despre ce se intampla cu adevarat? Cum puteti pune baza ca ce va spun cei de la middle management nu este ceea ce vreti de fapt sa auziti? Cum sunteti in stare sa primiti vestile proaste, la fel ca pe cele bune ?
O posibilitate - puteti sa va deghizati. Sa mergeti pe lantul de productie, acolo unde nu va cunoste nimeni si sa incercati sa aflati parerile obiective.
In SUA la o companie mare se apreciaza ca directorul petrece 18 ore pe saptamana cu activitati in afara companiei, plus inca 17 ore de sedinte interne si inca 6 ore de pregatire a acestor sedinte. Raman doar 20 de ore pentru a face restul in companie, si de obiecei se deleaga functia de marketing, o greseala la nivel inalt.
Gorbaciov catre Regan :"E mai bine sa vezi o data decat sa auzi de 100 ori"
Legea 19 : Legea ESECULUI - "Esecul trebuie asteptat si acceptat"
Prea multe companii incearaca sa indrepte lucrurile in loc sa renunte la ele. Devine un mod de viata reorganizarea in fata insuccesului. Sa admiti o greseala nu este ceva care sa puna capat carierei tale. Cea mai buan strategie este sa recunosti din timp greala si sa iei masuri pentru a limita pierderile. Cei mai buni la acest capitol sunt japonezii si aceasta din cauza ca managementul este mult mai concentrat si tind sa isi elimine propriul ego din afaceri". Este mult mai simplu sa traiesti cu "Am gresit cu totii" decat cu "Eu am gresit". De aceea japonezii stau foarte bine pe piata. Cand s-a facut o greseala o admit imediat , se iau masurile de rigoare si apoise trece mai departe.
De retinut ca este greu sa fii primul intr-o noua categorie fara sa iti rupi gatul. Daca o companie ar lucra intr-un mod ideal atunci ea ar trebui sa aiba spirit de echipa, dedicare si un lider de sacrificiu. Pe care in mod normal un patron l-ar concedia dupa ce si-a facut treaba"
Legea 20 : Legea BOOM-ului MEDIATIC - "Situatia este deseori invers decat cea care apare in presa"
Cand o companie merge bine nu are nevoie de mediatizare. Cand aceasta apare deseori semnalizeaza probleme.
Tinerii reporteri si editori tind sa fie mult mai impresionati de ceea ce citesc in alte parti decat informatiile pe care ei insisi le aduna. Odata pornita mediatizarea ea merge inainte si nu se opreste. Istoria este plina de insuccese care au fost mari succese de presa. Mediatizarea incalca grav legea viitorului neprevizibil.
Daca vreti sa vedeti repere importante nu cautati prima pagina a ziarului, ci cautati micile insertii din paginile neimportante. Capturarea atentiei publicului nu este tot una cu revolutionalizarea pietei.
Videotelefonul nu a fost un succes chiar daca a fost mediatizat de peste 20 de ani. Nimeni nu vrea sa se imbrace cand vorbeste la telefon
Marile revolutii nu vin la pranz cu reluarea editiei la ora 18.00. Marile revolutii vin noaptea si te trezesti dimineata deja uimit.
Legea 21 : Legea ACCELERATIEI - "Programele de succes nu se construiesc pe sezon, ci pe trenduri"
O sezonalitate a pietei poate deveni profitabila, insa nu este o miscare de termen lung. Cand trendul incepe de multe ori prinde compania cu mult personal, cheltuieli de regie care cresc si retele de distributie mari. Cand sezonalitatea dispare compania intra deseori in soc financiar.
Cand afacerea ta creste mult pe sezonalitate, trebuie sa incerci sa o demontezi si sa repui in drepturi normalitatea pietei.
Exemplul managerului lui Elvis Presley care in momentul in care era faimos i-a redus numarul de aparitii, salvand astfel imaginea sa, care nu a fost consumata sezonier, ci ceruta apoi cu regularitate.
Legea 22 : Legea RESURSELOR - "Fara finantarea necesara, orice idee se zdrobeste"
Nici o idee nu se duce prea departe fara finantarea necesara. Deseori cei care au idei cred ca marketingul este cel care le va aduce succesul. este adevarat ca fara el nu se poate. Dar ca sa stai in prim alinie ai nevoie de bani. O idee slaba cu o finantare de milioane de dolari s-ar putea sa aiba succes in fata uneia excelente dar cu putini bani"
Ideea trebuie folosita pentru a obtine finantare. Marketingul poate veni apoi sa se muleze acesteia. O idee fara bani nu valoreaza NIMIC. Pregatiti-va pentru a fi finatati sa renuntati la o mare parte din ea. "
Viata poate parea nedreapta in jocul marilor companii si a banilor pe care ii detin vs. micile companii in care se pune multa daruire. Poti fi scos de pe piata foarte repede.
Sfat: Fiti rationali, investiti in prima faza aproape tot. Ca sa invartiti toate aceste "roti" ale marketingului veti avea nevoie de bani. Multi bani. "The 22 Immutable Laws of Marketing" - Al Ries & Jack Trout, Harper Collins, 1994
Peste 10.000 de tranzactii pe luna pentru cumparaturi pe Internet
In acest moment, piata de comert electronic prin card bancar din Romania a depasit 10.000 de tranzactii pe luna , iar numarul cardurilor activate in sistemul 3D Secure este de aproximativ 4.000. Bancile au eliminat restrictiile pentru tranzactionarea pe Internet, iar numarul celor care au implementat 3D Secure – cel mai înalt standard de securizare a tranzactiilor pe Internet – a ajuns la opt (BCR, BRD, Raiffeisen Bank, HVB-Tiriac, CEC, Alpha Bank, Romexterra Bank si Banca Transilvania – in curs de configurare). In conformitate cu statisticile RomCard, media unei tranzactii pe Internet cu un card emis in moneda locala este de 160 RON, in vreme ce pe cardurile emise in strainatate, in functie de valuta in care au fost emise, se inregistreaza 180 USD si 210 EUR. Valoarea totala a tranzactiilor de comert electronic procesate de catre RomCard in primele noua luni din 2006 s-a ridicat la 7,3 milioane RON, 3,2 milioane USD si 1,2 milioane Euro.
Start in definitivarea unei strategii nationale de comert electronic
Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei a comandat un studiu legat de prezentul si viitorul pietei de comert electronic din Romania, studiu ce va fi efectuat de catre un grup de analisti cu experienta in piata de e-commerce si care va servi ca punct de plecare pentru initierea si sustinerea unor proiecte in scopul dezvoltarii pietei de comert electronic din Romania. "Pornind de la acest studiu, MCTI va elabora o strategie guvernamentala care are menirea de a accelera dezvoltarea acestui sector. De asemenea, vom elabora o serie de strategii sectoriale in colaborare cu alte institutii publice. In baza studiului, ministerul poate identifica noi proiecte cu finantari internationale. In acest moment, volumul de tranzactionare a depasit 10.000 de tranzactii pe luna, iar numarul cardurilor activate in sistemul 3D Secure este de aproximativ 4.000 ", a declarat Zsolt Nagy, Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei. "Cel mai important aspect al acestui studiu este realizarea unui dialog intre echipa de cercetare si cele peste 600 de magazine virtuale din Romania, astfel incat evaluarea pietei sa fie cat mai exacta", a declarat Sergiu Cone, coordonatorul echipei pentru studiul "Dezvoltarea comertului electronic in Romania". Toti proprietarii de magazine virtuale au posibilitatea de a raspunde la un chestionar ce poate fi gasit la adresa http://www.no-cash.ro/e_sondaje/index.php?sid=1 sau pe prima pagina a site-ului www.mcti.ro. Repondentii vor primi invitatii la seminariile de specialitate ce se vor organiza pe segmentul de e-commerce, precum si ore de consultanta gratuita pentru initierea si dezvoltarea afacerii. Rezultatele sondajului si concluziile studiului vor fi publicate in cursul lunii decembrie a.c. pe site-ul MCTI – www.mcti.ro.
Despre piata de comert electronic din Romania
Desi aflata inca la inceput, piata de comert electronic din Romania realizeaza deja tranzactii in valoare de câteva milioane de euro pe luna, dar potentialul este mult mai mare. Bancile au eliminat restrictiile pentru tranzactionarea pe Internet, iar numarul celor care au implementat 3D Secure – cel mai înalt standard de securizare a tranzactiilor pe Internet – a ajuns la opt (BCR, BRD, Raiffeisen Bank, HVB-Tiriac, CEC, Alpha Bank, Romexterra Bank si Banca Transilvania – in curs de configurare). In conformitate cu statisticile RomCard, media unei tranzactii pe Internet cu un card emis in moneda locala este de 160 RON, in vreme ce pe cardurile emise in strainatate, in functie de valuta in care au fost emise, se inregistreaza 180 USD si 210 EUR. Valoarea totala a tranzactiilor de comert electronic procesate de catre RomCard in primele noua luni din 2006 s-a ridicat la 7,3 milioane RON, 3,2 milioane USD si 1,2 milioane Euro. De asemenea, in piata sunt operationale mai multe companii cu rol de integrator de servicii pentru cei care isi doresc sa vanda si in mediul virtual, iar lista magazinelor virtuale din Romania creste intr-un ritm de 20-30 pe luna. Mai mult, in piata sunt create conditiile ca din anul 2007 sa asistam la efectuarea primelor tranzactii de mobile commerce in Romania, care au la baza contul de card bancar.
10 pasi pentru un site usor utilizabil
Pentru un website, mai ales in sfera celor care fac afaceri pe Internet, este foarte importanta uzabilitatea. In mod normal aceasta analiza trebuie sa aiba loc chiar de la proiectarea sitului. Insa acolo unde nu exista este imperios necesar sa fie revizuita in timp. Motivul este unul foarte simplu. Utilizatorul ajunge pe site si pur si simplu nu gaseste ceea ce ii oferiti. Uzabilitatea se refera in primul rand la usurinta cu care acesta accede la informatie. De multe ori ca webmasteri ne trezim ca ni se spune Mai, am intrat la tine pe site si nu am gasit ce vroiam. Desi noua ni se pare simplu pentru ca noi am conceput sistemul, utilizatorul se pierde. Iata 10 mijloace prin care puteti sa va faceti situl mai prietenos.
1. Creati un Site Map (Harta sitului)
Indiferent de marimea sitului ar trebui sa includeti o "harta" a sa, una detaliata, bazata pe informatiile din site si cu linkuri catre toate paginile si o scurta informare despre ce se gaseste in acestea. Alt avantaj mare ar fi ca nu trebuie sa mai puneti linkuri catre toate paginile pe Homepage in cazul in care faceti linkul catre Site Map din fiecare pagina. Nu numai ca este un excelent mod de a indruma utilizatorul, dar este si o sursa fantastica pentru spiderii motoarelor de cautare care gasesc astfel cu usurinta indexul de la fiecare sectiune din situl dumneavoastra.
2. Folositi o structura de navigare logica.
Cand faceti designul meniurilor din site folositi denumiri logice si puneti descrieri pe linkuri. De exemplu "Servicii web-design" este mult mai logic decat "Servicii legate de Internet". Folositi Crumbs ca sa aratati vizitatorilor unde se afla efectiv. Aceste Crumbs ( sau BreadCrumbs ) le gasiti in mod normal la portaluri si motoare de cautare ( ex : Prima pagina > Turism > Calatorii in Romania > Statiunea Bazna ). Ghidati-va utilizatorii prin site. Puteti pune genul de linkuri de actiune de tipul "Click aici pentru a fi sunat", "Click aici pentru a comanda", "Vezi catalogul de produse", etc ...
3. Verificati in mod regulat daca exista erori
Nu este nimic mai rau si mai enervant decat sa navigati pe un site si sa ajungeti la un link care nu duce nicaieri. Verificati cel putin o data pe luna situl de erori ( broken links ). Exista chiar unelte ieftine de a face acest lucru, programele care verifica existenta linkurilor ( Link Defender ). Asigurati-va ca displayul codului HTML se face corect pe variante diferite de browser. Hostingul trebuie sa fie pe un server care sa permita lucrul in timp real cu situl. Acesta nu trebuie sa pice decat in marja de eroare oferita de providerii seriosi , adica sa fie online 99.9% pe an. Faceti verificarea gramaticala pe site . Mai ales daca il aveti si in alta limba decat romana. Platiti mai bine un traducator sau un copyrighter sa nu va faceti de ras in scris. Nu uitati ca va adresati unui anumit public - engleza britanica e diferita de cea americana.
4. Folositi un design si un layout consistent.
In linii mari inseamna sa folositi acelasi layout pentru paginile sitului, aceeasi schema de culori, meniu , headerul si footerul in aceleasi locatii si aspectul grafic sa fie asemanator ( aceeasi culoare pe linkuri active si vizitate ). Nu trebuie sa creati nici un fel de confuzie a utilizatorului in momentul in care el navigheaza pe site.
5. Includeti un mecanism de cautare
Intotdeauna un site care se doreste prietenos trebuie sa aiba o unealta de cautare. Credeti ca acest lucru este greu ? Ei bine nu . Exista un program care se numeste Atomz Site Search , un software care va ofera gratuit posibilitatea de a cauta in paginile sitului vostru. Este foarte simplu sa customizati o unealta de cautare proprie a sitului. Pentru siturile mai mari exista si o varianta platita.
6. Asigurati-va ca functioneaza toate Form-urile
Este evident de ce trebuie sa faceti acest lucru. Daca vreti sa aveti un website interactiv cu formuri de feedback, newsletter, baza de date de utilizatori, asigurati-va ca si functioneaza ! vedeti numarul de caractere care sunt acceptate si daca se poate scrie cu apostrof sau asterisc. Formul trebuie sa functioneze si mai mult de atat sa afiseze dupa completare un mesaj " Va multumim ca ..."
7. Asigurati-va ca functioneaza Cosul de Produse.
Pentru siturile de comert electronic acest aspect este vital. Asigurati-va ca toate produsele au descrieri, poze, specificatii si un pret afisat. Includeti informatii despre livrare si costurile de transport, itegrati eventualele taxe pentru lista de preturi. Daca vindeti international puneti si un convertor valutar ca sa poata sa socoteasca oamenii in moneda lor locala. Vedeti ca shopping carturile ( cosul de produse ) sa fie protejat SSL sau printr-un certificat de securitate pentru a conferi siguranta vizavi de datele completate ( numar de credit card in principal). Furnizati informatii simple vizavi de completarea datelor si tranzactia online. Oferiti posibilitatea de a se intoarce in orice moment sa mai cumpere ceva si lasati posibilitatea de a renunta. Cereti informatii despre adresa, telefon, email in cazul in care apar neplaceri in legatura cu comanda. Pentru tranzactiile instantanee furnizati o chitanta si confirmati reusita tranzactiei. Testati , testati si testati inca o data. O singura neplacere din partea unui client si l-ati pierdut pe viata.
8. Introduceti detalii de contact clare.
Din cauza fenomenului Internet in ziua de astazi , oamenii sunt deosebit de sceptici cand intra online. Ca sa reusesti sa cimentezi increderea trebuie sa fii in primul rand foarte transparent. Puneti detalii clare in privinta a cine sunteti si ce faceti. Lasati posibilitatea oamenilor de a va contacta . Cel putin un e-mail, dar preferabil folositi cate unul pentru fiecare departament. Daca va e teama de SPAM scrieti adresa de mail de tipul " claudiu AROND underclick DOT ro"
9. Folositi un limbaj simplu.
Internetul nu este un lco unde timpul este un lux. Oamenii sunt permanent pe fuga si vor sa gaseasca usor si sa cumpere cu cel mai mic efort posibil. Pueteti sa ii ajutati ( ajutandu-va si pe voi in primul rand ) folosind pasaje simple sau idei simple. Folositi cat mai putin text pe fiecare pagina si folositi puncte, paragrafe, titluri ca sa organizati continutul cat mai bine. Folositi conceptul american WIIFM (What's In It For Me?), adica subliniati oriunde ceea ce este interesant.
10. Faceti situl prietenos pentru motoarele de cautare
Ultimul si unul din cele mai importante aspecte este ca situl sa fie bun pentru motoarele de cautare, mai exact spus compatibil. Folositi text mai mult decat elemente grafice. Folositi meniuri text in locul celor java. Evitati folosirea frame-urilor, Flashului si a diverselor coduri care spiderul de cautare nu le vede. Folositi titluri si META Taguri logice, legate de continutul paginii. Alegeti cu grija cuvintele cheie si frazele relevante dupa care doriti sa fiti gasiti. Nu compromiteti insa textul doar de dragul de a fi mai usor gasit pe motoare de cautare. Apelati la serviciile unui expert ca sa va dea balansul necesar. Implementarea acestor pasi nu va aduce pentru utilizatori decat un mare spor de loialitate care il primeste situl vostru.
Cum sa adaugi un motor de cautare site-ului tau
Cand vizitatorii ajung pe websitul vostru in mod normal ei vor sa gaseasca repede informatiile de care au nevoie pentru ca in caz contrar isi pierd rabdarea si merg in alta parte [timpul mediu pana la acomodarea cu pagina se masoara in secunde]. Una din modalitatile bune sa nu le dati drumul este sa aveti CAUTARE pe site. Din moment ce utilizatorii sunt foarte familiarizati cu folosirea motoarelor de cautare ei pot folosi cu usurinta un astfel de tool pe site..
1. Beneficiile adaugarii unei cautari de la un motor de cautare
A. Pentru siturile de comert electronic - in mod obisnuit vindeti multe produse si meniurile nu intotdeauna sunt construite astfel incat sa il duca pe vizitator direct la produsul care il cauta. Adaugarea unei cautari de la un motor de cautare il va ajuta pe potentialul cumparator sa ajunga acolo prin introducerea simpla a unui simplu cuvant-cheie. B. Situri dinamice - motoarele de cautare au probleme in a face spidering pe paginile web generate dinamic. Acestea sunt de multe ori generate din baza de date astfel incat informatiile nu apar in indexurile de la motoarele de cautare. Daca un vizitator ajunge din intamplare pe una din aceste pagini ii va fi mult mai usor sa caute de acolo in loc sa caute in alta parte. C. Siturile mici - siturile de 5-10 pagini nu au nevoie de cautare deoarece pentru vizitatori este usor sa gaseasca informatia in putinele pagini. Atentie marita insa in doua situatii > 1. faceti bine meniurile si sus si jos ca sa se poata naviga usor si 2. Daca stiti ca websitul va creste cu cate o pagina pe saptamana atunci este bine sa ii puneti de la inceput cautare.
2. Furnizori de servicii de cautare in site
A. Atomz - Atomz Express Search e un serviciu gratuit care poate face o cautare tip "basic" in site, chiar daca el este unul personal sau unul comercial. Poate actiona daca websitul are pana in 750 de pagini si permite customizarea care sa se potriveasca pe designul sitului vostru. . Mai mult, puteti sa il folositi cat doriti pentru ca nu exista perioada de proba (trial). B. Freefind - permite cusomizarea designului si a paginilor de rezultate. Acest cont gratuit permite indexarea pana la 3000 de pagini sau 32Mb de spatiu de stocare la ei pe server. Cautarea sitului (Boxul) este de asemenea locata pe serverul FreeFind. Ti se genereaza automat si o harta a sitului , contorizeaza vizitatorii si indexeaza la voi in site si paginile care sunt protejate de parola, daca doriti aceasta. C. Google - cautarea gratuita pentru situri. Cauta doar pe un anume domeniu specializat pe care tu il creezi in momentul in care customizezi casuta de cautare. Puteti sa personalizati rezultatele intr-o pagina unde puteti modifica: backgroundul, textul, culorile. Boxul de search va rezida pe serverul vostru, iar Google serveste paginile asa cum doriti. Google poate servi reclame pe pagina de rezultate. Numarul de cautari si indexari este nelimitat insa trebuie afisat logo-ul de la Google neaparat pe website.
3. Unde pun cautarea in site?
- intr-o locatie proeminenta - sus stanga sau sus centrat - puneti cautarea pe toate paginile sitului. Vizitatorul poate intra pe orice pagina - faceti-o destul de mare ca sa poata fi introdusi mai multi termeni - casuta de search trebuie sa fie una tip "type in" si nu un link catre alta pagina - limitati cautarea la maxim 50 de cautari afisate pe o pagina
4. Cum functioneaza ?
Simplu. Spiderul, in loc sa faca crawling pe web o sa faca doar pe situl vostru. Rezultatele sunt stocate intr-o baza de date care este rezidenta pe serverul companiei care ofera serviciul. Compania respectiva va serveste codul gata de inserat in pagina web. In mare este vorba de un cod unde sa introduceti cuvintele cheie si numele "cauta". Cand se da click pe "cauta" se face o cerere catre serverul companiei care se transforma intr-o pagina livrata continand rezultate. Calitatea cautarii este data de calitatea informatiilor colectate de spider. De aceea luati-va timp pentru a va pune in regula meta tagurile si cuvintele cheie pe site. Optimizatile si puneti "alt-uri" pe poze si "title" pe linkuri. Creati o structura de navigare accesibila. Optimizarea sitului nu este doar directata pe o mai buna cautare interna ci si pentru rank inalt in motoarele de cautare mari.
Lansarea Afacerii pe internet
Intrebari preliminare - sau ce intrebari sa punem cand vrem sa ne lansam afacerea pe internet. Pot sa-mi imaginez ce simte cineva care nu stie nimic despre internet atunci cand isi pune problema de a "cumpara" un site sau de a-si crea o "prezenta pe net": cam ce simt eu cand e vorba de cumparat o masina. Fiindca nu ma pricep mai deloc la domeniul asta, cea mai inteligenta intrebare pe care o pot pune unui vanzator este "Ce culoare are?", asta insa dupa ce am lamurit punctul cel mai important: "Cat costa?" Cam asa e si cu antreprenorii sau managerii care doresc sa-si aduca afacerea pe internet dar nu stiu mai nimic despre asta. Te simti, de fapt, de-a dreptul jenat. Ai vrea sa te informezi, sa suni inteligent si sa iei o decizie in cunostinta de cauza dar adevarul e ca, uneori, cunostintele iti sunt atat de "subtiri" intr-un domeniu ca nici macar nu stii ce intrebari sa pui. In atare situatii, cei mai multi dintre noi incep cu intrebarea de baza: cat costa? Aceasta este prima intrebare pe care cei mai multi consultanti si firme de web o primesc de la potentialii clienti. Si de cele mai multe ori raspunsul este nesatisfacator: ori "Depinde" ori o suma care pare in ochii potentialului client mult prea mare. Cam asa si cu mine cand ma uit dupa masini si ma minunez de ce masinile Volkswagen, la mana a doua, sunt atat de scumpe. Bine-nteles, pretul este important si daca aveti un buget peste care nu vreti sa treceti, vreti sa stiti dinainte cam in jurul carei cifre se invarte problema. Insa trebuie sa definiti foarte bine de ce anume aveti nevoie: un site brosura (cateva pagini care sa va descrie afacerea si care sa-i faca pe clienti sa va sune la telefon); un site care sa va vanda serviciile (peste 10 pagini care sa descrie in detaliu serviciile pe care le prestati si la care sa adaugati articole de ziar scrise despre dumneavoastra, referinte de la fostii clienti etc.); un site care sa va vanda produsele (poate avea cateva sute de pagini si poate necesita servicii de programare de baze de date, cos de cumparaturi electronic etc.); sau o combinatie din toate. Poate ca veti avea nevoie de un newsletter lunar. Poate ca doriti sa cumparati publicitate pe internet, ca de pilda campanii de bannere sau chiar o campanie AdWords de la Google. Pretul pe care il veti primi va varia in functie de toate aceste cerinte. Cam asa si cu mine si-o masina: vreau o masina de teren, o masina sport, decapotabila sau nu, o masina noua mai modesta sau una de lux la mana a doua, cat vreau sa consume, cati cilindrii sa aiba motorul etc. Ca sa nu mai vorbim ca dupa ce toate amanuntele tehnice sunt clarificate pot ajunge, in final, la intrebarea mea favorita: ce culoare are? Poate ca veti avea nevoie de serviciile unui designer care sa creeze un logo si o interfata pentru pagina web. Ca in orice alt domeniu, succesul in crearea unei prezente pe internet incepe cu a sti foarte bine ce vreti. Ca sa mergem mai departe cu analogia cumpararii unei masini, sa spunem ca asa cum eu a trebuit sa incep prin a ma intreba care sunt nevoile mele pentru ca sa pot pune intrebarile corespunzatoare vanzatorilor, asa si dumneavoastra va trebui sa formulati doua seturi de intrebari: unul pentru dumneavoastra, pentru a va defini nevoile si dorintele, celalalt pentru consultanti - in aceasta ordine. Iata sugestiile mele pentru ambele, cu mentiunea ca lista nu este exhaustiva, ci este menita numai sa va dea un punct de plecare:
Intrebari pentru a defini nevoile / dorintele
1. De ce vreau sa-mi construiesc un site? Care este scopul lui? (informativ, vanzare de servicii, vanzare de produse, toate la un loc). 2. Vreau ca oamenii sa afle despre mine/noi pe internet si apoi sa ma/ne contacteze prin telefon pentru mai multe informatii sau vreau ca tranzactia sa se consume de-a-ntregul pe internet? 3. Voi transmite informatii confidentiale (carduri de credit, adrese de domiciliu etc.) pe internet, caz in care voi avea nevoie de securitate crescuta (adica scumpa)? 4. Sunt/em dispus/i sa investesc intr-o campanie de publicitate pe internet? Cat as putea sa cheltuiesc pe luna? 5. Voi avea nevoie de serviciile unui designer sau voi folosi un designer din firma? 6. Stiu ca urmatoarele sunt domenii diferite cu consultanti si profesionisti care practica meserii diferite: a. Programatori de baze de date (cei care va vor construi baza de date ce va contine toate produsele de vanzare pe net) b. Programatori HTML (HTML este limbajul in care sunt scrise toate paginile de web. Un programator HTML va poate construi un intreg site, fara ca neaparat sa se priceapa la baze de date, dupa cum un programator de baze de date, desi probabil are cunostintele necesare pentru a programa HTML, nu o va face.) c. Marketeri online (specializati in promovarea siturilor pe internet, prin mijloace specifice acestuia sau o combinatie de internet si marketing traditional. Aici este inclus SEO - "Search Engine Optimization" - cautati alte articole pe Underclick daca nu sunteti familiarizati cu termenul. Ei sunt si cei care se ocupa de campanii de genul AdWords de la Google, cumparatul de bannere etc.). d. Designeri (cei care construiesc partea vizuala). O intrebare importanta este daca doriti sa contractati serviciile acestora separat, coordonand proiectul, sau doriti sa vorbiti cu un singur consultant care sa se ocupe de toate aceste detalii (pretul, evident, va fi crescut). 7. Un site are nevoie de "hosting" - cu alte cuvinte, de un server care sa tina toate paginile sitului si care sa le "serveasca" celor care il cauta pe internet. Veti face hosting pe serverul propriu sau veti contracta o alta companie? 8. Cine va mentine site-ul dupa ce este gata (adaugare de noi produse, informatii etc.)? Voi angaja pe cineva permanent sau voi folosi serviciile unui consultant, pe baza de contract? 9. Sunt constient de faptul ca voi avea nevoie de serviciile unui marketer pentru ca exista milioane de situri pe internet iar daca vreau sa fiu gasit trebuie sa ma "promovez"? 10. Vreau ca site-ul sa fie o sursa de profit directa? Doua modalitati: vanzare de produse sau vanzare de publicitate. Daca doresc sa vand publicitate pe site-ul meu, cum ii voi asigura articole noi si interesante? Daca raspundeti la toate aceste intrebari - si va sfatuiesc sa o faceti cu creion si hartie - ar trebui sa aveti o lista de nevoi si dorinte cu privire la proiectul unui site propriu sau de firma, cu care va puteti duce la un consultant sau mai multi (mai bine!). Veti putea astfel primi cateva propuneri la proiectul dumneavoastra. Nu uitati sa adaugati intrebari specifice lucrului cu consultanti: 1. Incaseaza pe proiect sau la ora? Cat? 2. In cat timp cred ca ar putea termina proiectul si care sunt etapele? 3. Cum vor fi tratate probleme ce se vor ivi pe parcurs? Cu alte cuvinte, daca veti constata in luna a doua a proiectului ca aveti nevoie de un serviciu care nu e in contract, cum va fi acesta taxat? 4. Consultantul poate face si mentenanta dupa terminarea proiectului si daca da, la ce pret? 5. Consultantul poate asigura servicii complete (design, marketing, baze de date, HTML etc.) chiar daca, la randul lui, va sub-contracta? Daca raspunsul e da, consultantul respectiv va fi responsabil in intregime, chiar pentru partile sub-contractate. Sper ca v-am lamurit, cat de putin, si v-am dat un punct de plecare intr-un domeniu care poate parea covarsitor, cu atat de multe optiuni. Lucrurile se simplifica insa destul de mult atunci cand stim foarte bine ce vrem. Eu, de pilda, am hotarat ca pana una alta imi voi lua un Traband. N-am nevoie de-o masina mare, doar de ceva cu care sa ma fatai de ici pana colo si vreau sa cheltuiesc cat mai putin. Imi place insa o masina cu personalitate si sunt teribil de simpatice tartaretele - desi destul de greu de gasit. Inca mai caut unul. Unde? Pe internet, fireste! Si de cand tot caut am invatat destul de multe. Pun si intrebari cu toptanul si sunt departe, departe de intrebarea cu culoarea" desi, la drept vorbind, nici nu mi-ar trece prin cap sa iau unul daca nu e rosu"

Unde facem publicitate online
Sa ne imaginam Internetul ca o vasta retea de drumuri. Daca vrem sa facem publicitate online trebuie sa alegem foarte bine drumul pe care sa ne postam panoul. Este oportun sa ne afisam pe o autostrada pe unde trece foarta multa lume? Poate ca faptul ca trece in viteza este un amanunt de luat in considerare ... Este oportun sa ne afisam pe o strada laturalnica? Poate ca faptul ca pe acolo trec din cand in cand oamenii care merg la terenul de sport este un amanunt important... In functie de interesele fiecaruia se gasesc sute de locuri pentru a face publicitate online. Evident cuvantul la ordinea zilei este eficienta. Haideti sa analizam unde este oportun sa ne afisam. In primul rand sa aruncam o privire asupra evolutiei publicitatii online. La inceputurile sale Internetul a fost creat ca o retea care permite schimbul de informatie intre utilizatori, nimic mai mult. Abia in 1993, o data cu proiectul Mosaic s-au putut vedea primele imagini (poze) pe Internet. Putem considera ca acest an este inceputul istoriei publicitatii web. In 1995 a fost boom-ul si publicitatea pe Internet a capatat o forma institutionala si dezvoltarea ei este continua de atunci, observandu-se o mare diversificare. Mijloacele prin care se poate face publicitate online sunt: bannere, poze, linkuri sponsorizate, articole si advertoriale, broadcasting si streaming. Fiecare site poate sa le opereze in cadrul sau si mai mult de atat daca nu poseda unul din canale il poate crea relativ usor. De aceea cel mai important este sa identificam site-urile pe care dorim sa aparem in primul rand si apoi sa facem analiza pe costuri si bugete. In actiunea de identificare a siturilor de care avem nevoie pentru a ne face publicitate online trebuie sa luam in seama o gama de criterii : aria in care dorim expunere, ariile conexe de interes, nisele care au legatura cu domeniul. Apoi vin indicatorii de site care triaza mai departe : numarul de vizitatori, numarul de afisari pe vizitator, fluctuatiile sezoniere, numarul de abonati la newsletter, numarul de oameni din comunitati, gradul de expunere informatie pe site, ratingul zonelor publicitare, locatia lor, ratingul la nivel de clienti, etc. Actiunea pe care o intreprindem poate fi una delegata printr-o firma specializata sau in regie proprie. In primul caz se livreaza catre o agentie de publicitate online profilul potentialului client si in functie de acesta si de bugetul propus se face un mediaplan. Daca lucrati in regim propriu va trebui sa contactati posesorii de situri si sa negociati cu fiecare in parte termenii si conditiile contractului. E o actiune mult mai obositoare si consumatoare de resurse insa mult mai benefica. Unde este oportun sa ne afisam ?
1. Site-urile mari, traficate intens
Sunt vehicule media care concentreaza zilnic multi vizitatori. Expunerea pe acest tip de site-uri este similara cu bannerul de pe marginea autostrazii unde toata lumea trece in viteza. Poate prinde cu coada ochiului un mesaj publicitar si exista posibilitatea de a-l retine. Insa doar curiozitatea ii face sa mearga mai departe. Oamenii intra aici in mare nestiind exact ceea ce cauta ci doar tipul general de informatie care il cauta. De aceea acestea sunt cele mai bune medii pentru campaniile de branding. Publicitatea aici comunica cel mai bine nume, sigle, culori, concepte. Este putin probabil sa genereze nevoi instantanee vizitatorilor. Curiozitatea poate fi exploatata la maxim prin canalele traditionale : senzational, interesant, tabu, haios. O reclama plata nu produce efect. Cheia acestui tip de publicitate este prinderea vizitatorului. El poate fi inrolat rapid intr-un program anume, trebuie sa i se capteze datele de contact pentru un follow-up ulterior. Daca il pierdeti din prima vizita sunt bani pierduti inca din start. Rata de click pe aceste site-uri este de 3-4%. Costul publicitatii este medie in jur de 9 Euro pe 1000 de afisari. Adica costul normal este in jur de 3 eurocenti pe vizitator. Nu sunt multi bani pentru nou vizitator insa rata fidelitatii este in jur de 5%. Ceea ce ridica costurile reale la circa 6 Euro de utilizator fidel. Dupa acesta se face rata rentabilitatii actiunii publicitare. Costurile de campanie sunt incluse in comisionul agentiilor care opereaza publicitatea.
2. Site-urile specializate, de nisa
Sunt vehicule media dedicate, iar numarul lor de vizitatori nu este foarte mare. Avantajul este ca publicul tinta este mult mai orientat si stie exact ce cauta. Aici se pot derula campanii mult mai directionat si informatia comunicata in campanie este mult mai orientata. Urmarirea linkurilor se face in mod firesc, fara presiune pe utilizator, pentru ca el gaseste informatii apropiate de domeniul de activitate care il exploreaza. Publicitatea aici nu se mai bazeaza pe curiozitate ci mai mult pe valoare adaugata a mesajului in domeniul respectiv. Sunt ca acele stradute unde oamenii merg anume sa se plimbe, stiind magazinele care le gasesc in zona. Nu stiu exact produsul in sine insa tipul de magazin il au clar in minte. Ei stau, analizeaza, compara, dedica timp pretios actiunilor lor. O reclama bine gandita care comunica un interes conex va avea succes. De asemenea, utilizatorul retine informatia valoroasa si va reveni sa o caute, chiar daca tot prin filiera anterioara. De unde tragem concluzia ca durata acestor campanii trebuie sa fie mai mare decat in cazul primelor site-uri. Rata de click pe aceste site-uri este de 10-15%. Costul publicitatii este medie in jur de 20 Euro pe 1000 de afisari. Adica costul normal este in jur de 2 eurocenti pe vizitator. Suma este foarte buna pentru nou vizitator insa rata fidelitatii mare, este in jur de 15%. Ceea ce ridica costurile reale la circa 1.5 Euro de utilizator fidel. Din punct de vedere al costurilor se sta mai bine insa trebuie avute in vedere amanuntele urmatoare : durata campaniei trebuie sa fie de 3-4 ori mai lunga, ceea ce ridica costul global si expunerea se face gradual, adica rezultatele se vad in perioade mult mai lungi. Campaniile de acest gen trebuie sa fie desfasurate pe programe care vizeaza rezultate in timp. Costul celor care opereaza campania este insa separat, ceea ce poate creste costul pe utilizator atras.
3. Motoare de cautare
Sunt vehicule dedicate gasirii informatiei pe Internet. Sunt un fel de "ghiduri" de strazi care te directeaza catre locul unde vrei sa ajungi. Avantajul mare este ca oamenii cauta exact informatia care o doresc, contribuind astfel in mod activ la intalnirea cererii cu oferta. Astfel campaniile publicitare desfasurate pe acest tip de mediu sunt foarte directionate. Nu mai e vorba decat de publicitate care trebuie sa exprime cat mai clar cererea. Taria unei reclame in acest mediu sta in copyright, in mesajul scris care iti poate spune daca iti satisface sau nu nevoia. Actiunea omului este directa si rapida pentru ca stie ce vrea. Pe de o parte utilizatorul va sti modalitatea de a reveni, pe de alta parte campania serveste indirect actiunilor de branding. Este un canal foarte bun pentru expunere, dinamic, si care nu necesita cunostinte tehnice avansate, ci doar multa creativitate. Rata de click pe aceste site-uri este de 1%. Costul publicitatii se liciteaza pentru fiecare afisare in parte si variaza intre 5 si 75 eurocenti pe vizitator. Suma este discutabila pentru nou vizitator insa rata fidelitatii mare, este in jur de 30%. Costul de canal pe unde vei fi regasit insa mareste pretul de 2-3 ori. Ceea ce ridica costurile reale la o medie de 4.5 Euro de utilizator fidel. Costurile campaniei sunt minime pentru ca se poate opera direct de catre marketer. In functie de bugetul si nevoile specifice de publicitate ale fiecaruia in parte se va alege canalul potrivit sau mixul de canale. Pentru rapiditate se apeleaza la agentiile de publicitate online si la publicitatea contextuala. Pentru cresterea brandului in timp se apeleaza la consultanti si la campanii de lunga durata. Fiecare site web isi are misiunea lui si ratiunea lui de a exista. Specularea pozitiei fiecarui site in parte in avantajul cresterii propriului brand se face analizand in parte si acrdand o mare atentie. Tu unde ti-ai face publicitate online ?
Magazine Online
M-am decis. Vreau sa ma apuc de afaceri online. Vreau sa imi deschid un magazin pe Internet. Ce poate fi mai simplu de atat? Imi fac un site, ii fac putina reclama si apoi totul merge de la sine. Care este, insa, rata reala de succes si ce elemente ar trebui sa iau in considerare cand pornesc la drum? Pana acum, am aruncat o privire de ansamblu asupra magazinelor de IT, Carti si Articole pentru copii. Ce s-a mai intamplat intre timp? Comertul electronic isi continua linistit cresterea constanta. Cred ca s-a ajuns la un indicator de 2-3 magazine pe saptamana. Din pacate, nu exista o autoritate unde sa raportezi deschiderea unui nou magazin, asa ca aprecierile le facem dupa cantitatea de e-mailuri sosite pe adresa noastra. Putem observa o mai mare atentie in deschiderea magazinelor noi ceea ce inseamna ca incet, dar sigur, se face trecerea in zona antreprenoriala. Din alte tendinte care le mai putem observa in ultima luna notabile ar fi actiunile magazinelor straine care ataca piata romaneasca... daca noi nu ne miscam indeajuns de repede ne-o vor lua altii inainte. Si cand te gandesti ca avem tot ce ne trebuie: cunostinte despre piata, specialisti in IT si chiar si clienti… Exista o zona “mitica” ce ridica multe prejudecati. Pana cand aceste lucruri nu vor fi intelese foarte clar nu vom putea face un adevarat comert electronic. Teama este ca, dupa ce aceste mituri vor fi daramate, vom asista la o explozie la care piata nu va putea face fata. A. Plata pe Internet e ceva cu grad mare de risc, hackerii ne pandesc la orice colt. GRESIT. Sistemele de plata, mai ales 3D Secure, este unul din cele mai sigure instrumente de plata din lume, cu standarde impuse de Visa si MasterCard. B. Hackerii fraudeaza mult pe Internet. GRESIT. 99% din fraudele inregistrate pe Internet sunt la nivel de comercianti. Sistemul romanesc este unul foarte dur in momentul de fata si permite destul de greu accesul in sistem. De asemenea, standardele impuse de organizatiile internationale sunt foarte ridicate. C. Comisioanele in Romania sunt mari. GRESIT. Orice comparatie cu comisioanele din alte tari infirma aceasta teorie. Nu suntem nici mai scumpi, poate pe alocuri putin mai ieftini, insa ne incadram in tendinta preturilor mondiale. Vom continua cu analiza altor domenii de interes pentru comercianti.
MAGAZINELE FOTO
Situate tot in zona tehnologiilor de ultima ora, aceste magazine ocupa un segment de piata de circa 6%. Cele 30 de magazine online care pot fi gasite in Romania vanzand aceste produse se gasesc intr-o concurenta foarte mare unde diferenta o face, pe de o parte, pretul (nu toate practica preturi loiale) si, pe de alta parte, serviciile complementare. Neincluse in zona “foto” dar complementare cu aceasta sunt magazinele care vand carduri de memorie, magazine de nisa care cunosc un succes impresionant. Magazinele foto nu sunt bine puse la punct exact la capitolul pe care il vand... imagine. Considerentele (ca si la majoritatea magazinelor de electronice sau IT) pentru care afirmam acest lucru sunt legate de partea tehnica. Se poate observa lejer ca aceste magazine sunt facute de comercianti care ignora complet faptul ca fotografiatul este o arta. Si nu toata lumea care citeste date tehnice poate sa le si inteleaga. Folosirea unor instrumente de marketing absolut la indemana pot face din aceste magazine adevarate “stele” . De aceea, primul magazin cu adevarat profesionist in acest segment il va si castiga. Ca si date tehnice despre obiceiurile acestor magazine, ele prefera transportul cu curierii rapizi care manipuleaza mai cu grija coletele si care exploreaza cu atentie posibilitatile de plata cu cardul. Aceasta, cel mai mult ne duce cu gandul ca se acorda o importanta ridicata unor detalii de personalizare.
MAGAZINELE Online DE ELECTRONICE
Ne mentinem in zona moderna a produselor comercializate. La fel de interesante ca aparatele foto sunt toate tipurile de device-uri electronice care ne fac viata mai frumoasa sau mai usoara. Plecand de la casetofonul deja banal si pana la Mp3playere cu video incorporat, roboti cu diverse intrebuintari si facilitati de zi cu zi, zona acestor produse este deosebit de fascinanta. De asemenea, numarul produselor este destul de mare incat in magazinele reale dau nastere unor adevarate hale de vanzare. Era normal ca si comertul electronic sa fie reprezentat destul de bine de astfel de magazine, in Romania ele reprezentand circa 5% din piata. Acest segment este cel mai bine reprezentat din punct de vedere al imaginii, 11 din cele 25 de magazine( 45%) prezentandu-se de la bine la foarte bine. Alaturi de magazinele de haine si cele de software, magazinele de electronice sunt in Top 3 ca reprezentare grafica. Totodata, sunt foarte bine puse la punct cu ceea ce inseamna “shopping cart” si plata cu cardul, oferind aceste posibilitati. Impresia puternica pe care o lasa acest segment este ca e puternic concurential si deja antreprenoriatul este singura optiune de a rezista pe aceasta nisa. Modalitatile de livrare sunt diverse, in principal folosindu-se curierii rapizi sau propriile sisteme de distributie. Nu prea se ofera facilitati de reducere a costului transportului si deseori se conditioneaza valoarea acestuia de vanzare iar valorile nu sunt chiar mici la aceste produse. Din punct de vedere al vizibilitatii lor pe web stau destul de bine si sunt traficate, indicator care ne arata interesul crescut al romanilor. Va fi un segment cu o dinamica mare si cu o concurenta mare. nca un an estimam ca se mai poate intra usor pe aceasta nisa.
MAGAZINELE Online DE ARTICOLE SPORTIVE
O adevarata piata in vest cu articole sportive. Aici nu includ numai imbracamintea sportiva la care romanul nu prea are acces ci vorbim si de lumea accesoriilor sportive de orice fel. Magazinele sportive au proliferat in orase dar incepe sa se simta vantul schimbarii si la acestea observandu-se o tendinta de migrare spre Internet. Din pacate aceasta nu este prea profesionista, acesta fiind segmentul unde, parerea noastra, este ca se poate intra cu cea mai mare usurinta. La segmentele de nisa se inregistreaza intariri (mai ales la pescuit si sporturi pe role) insa sportul e un domeniu foarte vast si care are multi adepti. Magazinele din acest segment prefera livrarea cu curier rapid si cu plata la livrare. nca nu s-a facut nici un pas catre carduri si probabil ca starea de “verificare” a marfii va impune in viitor mentinerea mai multor modalitati de plata. De asemenea, si valorile deloc neglijabile impun o oarecare reticenta insa, pe termen scurt, lucrurile se vor remedia cu increderea in brandurile online. Cu o cota de 4% din total, aceasta piata este deosebit de atractiva, mai ales ca in vest genereaza vanzari de multe zeci de milioane de dolari.
Ce trebuie sa stiu inainte sa ma apuc de comert electronic
Inainte de a merge sa cautam o oferta pentru solutii de comert electronic ar trebui sa avem in considerare mai multe aspecte esentiale. 1. Stiu ce afacere vreau sa fac ? 2. Cat timp sunt dispus sa aloc pana la punerea in practica ? 3. M-am gandit bine la costuri ? 4. Unde ma vad peste 5 ani ?
1. Stiu ce afacere vreau sa fac ?
Este o intrebare foarte buna, da. Fac afacerea asta pentru ca am auzit la altii sau o fac pentru ca imi este draga si stiu aspecte importante din ea ? O fac pentru ca vreau sa speculez o oportunitate de piata , sa acopar un gol sau pentru ca am "simtit" ca se poate sa atac pe cineva care deja a probat-o? Sunt intrebari al caror raspuns sper ca il cunoasteti cand va apucati de comert electronic insa ar fi bine raspunsul sa il comunicati cat mai mult si detaliat celui cu care construiti magazinul virtual. Pentru ca , in functie de comportamentul segmentului tinta vizat, in functie de tipologiile internationale ale websiturilor de un anumit gen, in functie de dorintele specifice ale fiecarui client si a particularitatilor afacerii , se va construi solutia. Puteti spune : hei. dar daca ai deja o solutie ea poate fi adaptata usor la fiecare client ! Raspunsul este Nu, nu e asa,mai ales daca vrei sa faci ceva care sa reuseasca si sa ai clienti fericiti. Nu neg ca o parte din cod poate fi refolosita si in alte proiecte insa cel putin 50% din el se rescrie. Sau evident puteti opta pentru o solutie open-source, minim personalizata ... oricum nu exista nici un magazin de succes care sa functioneze pe o astfel de platforma. Concluzia este ca inainte de magazinul virtual trebuie facuta o munca de cercetare masiva, de unde se strang date care devin suport al analizei si al deciziei de a intra in acest business. Trebuie vazuta concurenta si cum se manifesta, trebuie analizat genul de marketing care se va face si ce resurse va consuma. Trebuie gandita bine strategia de costuri si de distributie cu toate implicatiile nefunctionalitatii acestora. Cand dupa toate acestea ramane zambetul pe fata, e cazul sa trec mai departe, sa imi testez rabdarea ....
2. Cat timp am la dispozitie?
Zboara repede oportunitatea sau piata suporta ca eu sa ma pregatesc inca 1 an de zile ? Calitatea si complexitatea unei solutii de comert electronic depind foarte mult langa bugetul alocat si de timpul necesar punerii in opera a unei astfel de solutii. Daca am nevoie in 1 saptamana de el este clar ca voi instala un cod open source. Daca vreau sa fac afacerea asta ca in 5 ani sa creasca si sa prospere ... atunci trebuie gandita si realizata bine. Deseori intalnesc cazul "o facem acum asa si mai adaptam noi pe parcurs". O atitudine total gresita a clientului care nu intelege ca inainte de toate trebuie sa se inteleaga pe el si care nu vizualizeaza ca o astfel de atitudine il duce in timp la dublarea costurilor de fapt. Rabdarea care se cere nu este infinita, insa din punctul meu de vedere cine se pregateste de un magazin online trebuie sa aiba rabdare cateva luni bune. De ce ? Auditul initial si specificatiile construite cu clientul dureaza intre 2 saptamani si o luna. Nu din cauza ca s-ar munci non-stop la asta ci din cauza ca trebuie lasat timpul sa actioneze asupra ideilor. Dupa 2 saptamani cea mai buna idee actuala s-ar putea sa nu mai fie buna. Constructia solutiei poate dura intre o luna si 3 luni, depinde de complexitatea ei. Daca se doreste integrarea magazinului cu programul de gestiune de stocuri, contabilitate si se aplica si module speciale de retaileri ... 3 luni e un termen inca rapid. Dupa ce magazinul vede lumina zilei, pentru a produce el trebuie marketat. Mai mult online sau offline, dupa natura business-ului. Insa chiar si la minim, el trebuie marketat online. O actiune care dureaza cel putin o luna, maxim 3 pana programele incep sa functioneze. Adunand cele de mai sus ajungem la 3-6 luni de munca cu mai multi oameni (intre 3 si 10). Transmit pe aceasta cale celor care stiu ca se poate face magazinul cu "un baiat care stie" si o idee necercetata si nemarketata ca o sa ajunga dupa cele 6 luni sa vada ca nu au facut nici o vanzare si ca tot acolo de unde au plecat sunt.
3. M-am gandit bine la costuri ?
Alta mare problema a celor care intra acum in jocul online. Internetul trebuie sa fie o chestiune ieftina domnule! Mai ales ca multi nici nu stiu ce se intampla acolo si munca e nepalpabila. Atunci ... nu are cum sa fie ceva scump ! Aici vin sa spun iarasi GRESIT ! Nu va inchipuiti ca puteti sa investiti 1000 de Euro si veti ajunge sa vindeti mult. Pentru ca nu e asa. Si nu o spun eu doar ca specialist , o pot spune toti cei care au bagat doar atatia bani in magazinele lor. Cele de nisa sunt putin mai castigate aici insa nici acestea nu pot razbi. Alta atitudine des intalnita este "il facem asa, mai ieftin, si apoi pe parcurs, in timp ce scoatem bani mai il infrumusetam si mai punem module". Asta inseamna lipsa de imagine a clientului vizavi de costuri, o mare problema pentru mine implementatorul solutiei, pentru ca pe de o parte o sa imi fie greu sa ii transmit suma costurilor reale si pe alta parte ca sunt deja presat la o negociere in care principalul scop este minimizarea pretului si nu profesionalismul solutiei. Un mic calcul pe etape ne duce la analiza si audit - cca 700 Euro, solutia software - intre 2000 si 4000 de Euro, suport post implementare - cca 1500 Euro. Plus TVA. La un astfel de buget veti reusi sa implementati o solutie de magazin robusta, nu foarte flexibila insa pozitia care o veti avea va fi una buna pe piata in care sunteti destul de expus si cunoasteti piata. Faceti calculul conform planului de afaceri sau la nivel de vanzari (cate bucati trebuie sa vand sa acopar acest cost si in cat timp il recuperez ) ca sa trageti concluzia daca merita sau nu sa bagati banii intr-un magazin online.
4. Unde ma vad peste 5 ani
Poate cea mai importanta componenta. Aveti banii, aveti rabdarea, stati, planificati si lansati magazinul si intrati pe o piata unde vreti sa faceti ceva. Ce vreau sa fac cu afacerea mea peste 5 ani ? O sa mai am magazinul sau o sa il inchid ? Zilnic zeci de magazine se inchid si se deschid altele noi . Cat va tine entuziasmul si de cand afacerea va lua locul acestuia ? Un magazin online e cu greu un brand care sa il faci si sa il vinzi apoi. Nu poti sa ai magazine in toate localitatile ci doar unul singur si bun. Un magazin online e valoros prin marfa care o are si atitudinea care o are. Puteti aplica diverse politici insa cea mai vizibila online e pe termen scurt cea de pret si pe termen lung cea de comitement fata de client. Va vedeti peste 5 ani tot acolo ? Daca raspunsul e pozitiv inseamna ca aveti pasiunea necesara pentru a intra intr-o astfel de afacere.

Popularitatea linkurilor Link Popularity
Cresterea popularitatii link-urilor este un subiect actual insa trebuie atent cantarit cat vrem sa ne pastram reputatia.
Optimizare Cum devenim mai poplari pe web
Cand vorbim de popularitatea linkurilor putem face o paralela cu noi insine. Avem prieteni si un cerc social. Avem cunostinte mai importante si mai putin importante. Suntem cunoscuti pentru abilitatile noastre speciale. Folosim abilitatile altora. Si in cazul in care umblam cu prietenii nepotriviti, ceilalti ne privesc nu tocmai bine... Scara sociala in Online este cunsocuta sub denumirea de Link Popularity. Link Popularity in alti termeni este expresia calitativa si cantitativa a celorlalte site-uri care fac referire la site-ul vostru. Este un criteriu pe care il folosesc toate motoarele de cautare. Presupunand ca ar fi total impartial, un site cu un numar mare de linkuri care fac referire la el este vazut ca fiind relevant de catre comunitate si aceasta se vede rapid in motoarele de cautare. Un site care nu il refera nimeni este considerat ca fiind de mai mica importanta pentru aceiasi vizitatori. Ce am putea face sa crestem popularitatea linkurilor ?
Descarcati Google Toolbar
Este prima miscare care trebuie sa o faceti. Cu acest intrument puteti observa imediat cate site-uri refera site-ul vostru si puteti sa verificati Page Rank-ul, nota obtinuta de site-ul vostru. Cautati parteneri care sa va refere, pe cat posibil ca acestia sa aiba o "nota" mai mare de 5. Pe cat posibil incercati sa convingeti cat mai multi dintre acestia sa va acorde un link.
Inscrieti-va in DMOZ si Yahoo
Cele doua directoare gigant care va pot ajuta incredibil. La DMOZ inscrierea este gratuita dar incredibil de lenta. Nu ezitati sa va ganditi sa trimiteti flori sau prajituri editorului de categorie si apoi aveti rabdare :) . La Yahoo este mai simplu ... platiti 300 de dolari pe an si listarea se face repede. Chiar merita banii.
Adaugati cuvinte cheie in link-urile externe
Pe cat posibil link-ul catre site-ul vostru trebuie sa contina cuvintele cheie dupa care sa va identificati. Daca site-ul este unul care vorbeste despre optimizari web atunci link-ul ar fi bine sa fie : "Underclick - optimizari web"
Scrieti articole si trimiteti comunicate de presa
De fiecare data cand se intampla ceva major cu site-ul vostru trimiteti cate un comunicat de presa. Vedeti care e parerea comunitatii online. Faceti si un blog langa site-ul propriu-zis. Este un mod simplu de a comunica cu comunitatea. Orice faceti ... adaugati si link catre site, pe cat posibil cu cuvintele cheie incluse.
Vedeti cine face link concurentei
Intrati pe Google si cautati link:www.concurentamea.ro . Faceti la fel la Yahoo cautand linkdomain:www.concurentamea.ro si site:www.concurentamea.ro. Contactati direct acele site-uri si convingeti-le sa va dea si voua un link. Aici castigul este dublu daca primiti link-urile unul langa celalalt. Cresteti pe de o parte popularitatea catre voi si scadeti pentru inceput forta competitorului.
Sistemul de afiliere
Nimic nu genereaza mai repede calitate si linkuri rapide catre site-ul vostru decat un sistem bun , platit prin comisioane. Daca vindeti produse sau servicii, un program de afiliere poate rapid sa creasca popularitatea. Acordati comisioane pentru vanzari sau clienti atrasi.
Linking in site
Poate acesta este pasul cel mai mult de analizat. Asigurati-va ca link-urile din site-ul vostru ating TOATE paginile si nu refera doar prima pagina. Adica este bine sa va asigurati ca exista o coerenta de navigare catre toate paginile din orice parte a site-ului. Aceasta permite ca TOATE paginile sa primeasca o nota si o popularitate.
Semnaturi pe web
Orice forum pe care il frecventati, orice guestbook semnati, faceti-o astfel incat sa aveti la final adresa site-ului vostru. Beneficiul este o data in increderea care o castigati de la ceilalti membri ai comunitatilor si a doua oara, nu uitati ca si aceste pagini sunt indexate si contribuie la popularitate.
Contact personal
Cand vreti sa primiti un link intr-un site si vreti sa il contactati, incercati pe cat posibil sa o faceti cat mai personal. Este preferabil sa contactam prin telefon decat prin e-mail. Dupa ce obtineti un acord de principiu este bine sa faceti follow-up cu e-mail.
Uitati de "fermele" de link-uri
Reputatia pe web este un lucru din ce in ce mai important. Este mai bine sa fii vertical in fata tentatiei de a plati zeci de link-uri pe site-uri care nici macar nu le cunosteti si care nu intotdeauna sunt relevante pentru site-ul vostru. Nu va incredeti in companii care va promit sute de link-uri peste noapte, pentru ca s-ar putea sa fiti penalizati in loc sa cresteti. Este destul de simplu. Ati incercat cele de mai sus ?
Optimizarea pentru Google
Optimizarea Google ... un concept care capata din ce in ce mai multa importanta in afacerile online chiar si in Romania. In SUA sau Europa Occidentala chiar este recunoscuta oficial aceasta meserie. Noi abia incepem sa conturam acest concept de optimizare. In doua cuvinte daca optimizezi un site pentru Google ai toate sansele ca sa fii mult mai mult vizitat fara sa te doara capul.
Optimizare Google
Sau atunci cand utilizatorul care nu stie ce cauta nimereste peste oferta ta de produse si servicii. Romanii folosesc in masura de 95% Google ca si motor de cautare. Cuvintele romanesti sunt unice, iar peisajul pentru care se face optimizarea este unul de 1 milion de ori mai mic decat spatiul web international. Acestea ar fi premisele ca websitul tau sa primeasca un plus de calitate din partea celor care fac SEO (Search Engine Optimisation). Daca ai ajuns pe aceasta pagina cautand pe Google "Optimizare pentru Google " inseamna ca ai gasit deja ceva ce cauti, adica pe cineva sa iti dea suport in optimizare . Actiunea de optimizare Google nu este insa o actiune care o data facuta va ramane asa pentru totdeauna. Exista si aici o concurenta acerba si fiecare are sistemul lui cu care lucreaza. Situl poate fi optimizat prin valoarea lui interna si prin plusul de valoare extern. Adica pe de o parte optimizarea se face in modul in care este scris situl, codul sau, instrumentele folosite pe situl propriu pentru optimizare si externa, modul in care el este reflectat pe web si in alte situri care ii dau o forta mai mare. Munca de optimizare este una continua dca doriti sa aiba efect asa ca daa sunteti companie va sugerez sa va angajati un om care sa aiba aceste skilluri. Daca vreti sa externalizati, contractul faceti-l pe termen lung. Primul lucru care trebuie sa il aveti in vedere este rabdarea de care dispuneti intr-un asemenea proces. Daca stiti ca sunteti o persoana care vrea imediat sa vada rezultatul, uitati de oamenii care va pot ajuta in sensul de optimizare. Increderea si rabdarea sunt de baza. Desi Internetul este un mediu foarte dinamic, schimbarile nu se petrec peste noapte si este nevoie uneori chiar de o munca sustinuta de 1 an de zile pentru a obtine ceea ce se doreste. Daca aveti firma de programare, faceti training programatorilor pentru a invata direct sa programeze optimizat. Astfel veti avea parte de un serviciu in plus care il oferiti clientilor si mult multe ore salvate din cauza ca nu mai trebuie sa faceti specificatii.
O modalitate de lucru (cea personala) se desfasoara in mai multi pasi :
1. Optimizare Google primara, de baza - timp > cca 2 luni 1.a. "Imprietenirea" cu motorul de cautare si asigurarea unei cadente constante din partea acestuia 2. Cresterea fortei sitului daca nu exista > in paralel cu prima 3. Analiza pe rezultatele primare 4. Plan de atac pentru rezultatele viitoare 5. Actiune sustinuta in conctinuare conform planului 6. Implementarea de noi instrumente de optimizare Know-How-ul apartine fiecaruia si este in mare parte rezultatul muncii in timp. Nu exista retete predefinite sau retete de succes. Cateodata reusesti, cateodata nu. Insa provocarea e indeajuns de mare cat sa incerci sa o faci, mai ales daca ai in vizor profitul, finalitatea actiunilor. Ca incheiere, niciodata optimizarea nu va suplini materialul de calitate, informatia care o aveti in site. Daca ajungeti numarul 1 si nu aveti ce oferi oamenii la fel nu se vor mai intoarce. Deci > Optimizare si Preocupare pentru succesul afacerii. Insa nu neglijati pasul de optimizare Google .

2 comentarii:

Unknown spunea...

Buna. Am vazut ca un cititor de-al tau a ajuns pe site-ul afacerii pe care o dezvolt(SCnet) si anume www.scnet.cu.cc. Poate esti interesat si tu de aceasta afacere.

Isabella Freddie spunea...

Numele meu este doamna Nadia Albert din Rusia și sunt astăzi o femeie fericită prin ajutorul unui împrumutător de împrumut, domnul Russ Harry. Voi trimite orice persoană care caută împrumut către această firmă de împrumut. El mi-a dat fericire mie și familiei mele, aveam nevoie de un împrumut de 500.000,00 USD pentru a-mi începe viața peste tot, fiind mamă singură cu 2 copii. Am întâlnit acest creditor credincios și DUMNEZEU care mă ajută cu un împrumut de 500.000,00 dolari SUA, la o rată scăzută. Este un om care se teme de Dumnezeu, dacă aveți nevoie de împrumut și veți rambursa împrumutul, vă rugăm să-l contactați prin e-mail-Elegantloanfirm@hotmail.com / număr Whatsapp + 393511617486

portal gratuit 1-rhinoceros